Vlada v boj z delom na črno

Foto: Žurnal24 Delež sive ekonomije v Sloveniji po različnih ocenah predstavlja med 17 in 25 od
Delo na črno. Zadnji dan avgusta se bo država z javno kampanjo ponovno lotila problema, ki jo letno stane na milijone evrov v obliki neplačanih davkov in prispevkov.
Oglej si celoten članek

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik napoveduje, da bodo do konca leta v kampanji ozaveščali ljudi, da je plačevanje davkov in prispevkov dolgoročno koristno za vse. Kot piha Svetlik na duše ljudi, je delo na črno dolgoročno slabo za vse, dobre lastnosti pa ne odtehtajo negativnih. Svetlik dodaja, da so delodajalci zaradi dela na črno izpostavljeni nelojalni konkurenci, obenem pa trpita tudi vzdržnost socialne blagajne in davčnega sistema.

Za kampanjo bo ministrstvo namenilo približno 40.000 evrov.

Ministrstvo sicer za konec septembra napoveduje razjasnitev sprememb zakonodaje o delu na črno, s katerimi bodo bolj jasno določene pristojnosti posameznih organov, obenem pa bodo povečali sankcije za kršitelje.

Zaposlovanje na črno je sicer pogostejše na področju gradbeništva, gostinstva in taksi storitev, v preostalih resorjih pa je teh pojavov manj. Kot je pojasnil glavni inšpektor za delo Borut Brezovar, na inšpektoratu za delo ne opažajo povečanega trenda dela na črno. K temu po njegovem pripomore trenutna ureditev študentskega dela, ki je legalna pot do cenejše, a še vedno kvalitetne delovne sile.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.