Slovenija
23 ogledov

Vlada v boj z delom na črno

Delež sive ekonomije v Sloveniji po različnih ocenah predstavlja med 17 in 25 od Žurnal24 main
Delo na črno. Zadnji dan avgusta se bo država z javno kampanjo ponovno lotila problema, ki jo letno stane na milijone evrov v obliki neplačanih davkov in prispevkov.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik napoveduje, da bodo do konca leta v kampanji ozaveščali ljudi, da je plačevanje davkov in prispevkov dolgoročno koristno za vse. Kot piha Svetlik na duše ljudi, je delo na črno dolgoročno slabo za vse, dobre lastnosti pa ne odtehtajo negativnih. Svetlik dodaja, da so delodajalci zaradi dela na črno izpostavljeni nelojalni konkurenci, obenem pa trpita tudi vzdržnost socialne blagajne in davčnega sistema.

Za kampanjo bo ministrstvo namenilo približno 40.000 evrov.

Ministrstvo sicer za konec septembra napoveduje razjasnitev sprememb zakonodaje o delu na črno, s katerimi bodo bolj jasno določene pristojnosti posameznih organov, obenem pa bodo povečali sankcije za kršitelje.

Zaposlovanje na črno je sicer pogostejše na področju gradbeništva, gostinstva in taksi storitev, v preostalih resorjih pa je teh pojavov manj. Kot je pojasnil glavni inšpektor za delo Borut Brezovar, na inšpektoratu za delo ne opažajo povečanega trenda dela na črno. K temu po njegovem pripomore trenutna ureditev študentskega dela, ki je legalna pot do cenejše, a še vedno kvalitetne delovne sile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.