Vlada varčuje selektivno

Foto: Žurnal24 Ksenija Koren, novinarka Žurnala24.
Ministrom simbolično znižujejo plače, njihovim sodelavcem jih krepko višajo.
Oglej si celoten članek

Premier Pahor napoveduje varčevanje. Članom vlade je že znižal plače za en razred, sebi jo bo, ko bo parlament ustrezno spremenil zakon. Hkrati je v slabih dveh mesecih, odkar nam vlada nova ekipa, že 42 zaposlenih v kabinetih na seznamu za dodatnih pet plačnih razredov. Po nekaj stotakov na osebo je utemeljenih s tem, da so delovna razmerja prejemnikov dodatkov vezana na negotovost zaposlitve, saj so ljudje, ki jih je nova vladna ekipa pripeljala s sabo, za razliko od drugih javnih uslužbencev, vezani na njen mandat.

Delitve.
Res je, prejemniki povišic so do njih upravičeni. A res je tudi, da vse kaže, da drugi javni uslužbenci, ki imajo anekse k pogodbam že podpisane in so se v preteklih letih odpovedovali povišicam, svojih izplačil letos v celoti skoraj zagotovo ne bodo videli. Ni denarja. Ker je kriza.

Izplačevanje dodatkov zvestim vladnim kadrom sindikalist Štrukelj ocenjuje za nedopustno. Z njim se preprosto moramo strinjati – posebno če upoštevamo besede premierja Pahorja po torkovem koalicijskem srečanju, ko je povedal, da so se pogovarjali tudi o tem, da morajo v teh razmerah elite "s svojim zgledom prispevati k temu, da se počutimo v tej deželi vsi, ne glede na socialni status, vsaj približno pravično enako obremenjene in da prevzemamo s tem bremena za premagovanje te krize". S potezo, ki si jo je v krizi privoščila vlada, se javni uslužbenci namreč hote ali nehote delijo na prvo in drugo ligo, vladne obljube o varčevanju pa postavljajo na laž.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.