Slovenija > Komentarji in kolumne
0 ogledov

Vlada varčuje selektivno

Ksenija Koren, novinarka Žurnala24. Žurnal24 main
Ministrom simbolično znižujejo plače, njihovim sodelavcem jih krepko višajo.

Premier Pahor napoveduje varčevanje. Članom vlade je že znižal plače za en razred, sebi jo bo, ko bo parlament ustrezno spremenil zakon. Hkrati je v slabih dveh mesecih, odkar nam vlada nova ekipa, že 42 zaposlenih v kabinetih na seznamu za dodatnih pet plačnih razredov. Po nekaj stotakov na osebo je utemeljenih s tem, da so delovna razmerja prejemnikov dodatkov vezana na negotovost zaposlitve, saj so ljudje, ki jih je nova vladna ekipa pripeljala s sabo, za razliko od drugih javnih uslužbencev, vezani na njen mandat.

Delitve.
Res je, prejemniki povišic so do njih upravičeni. A res je tudi, da vse kaže, da drugi javni uslužbenci, ki imajo anekse k pogodbam že podpisane in so se v preteklih letih odpovedovali povišicam, svojih izplačil letos v celoti skoraj zagotovo ne bodo videli. Ni denarja. Ker je kriza.

Izplačevanje dodatkov zvestim vladnim kadrom sindikalist Štrukelj ocenjuje za nedopustno. Z njim se preprosto moramo strinjati – posebno če upoštevamo besede premierja Pahorja po torkovem koalicijskem srečanju, ko je povedal, da so se pogovarjali tudi o tem, da morajo v teh razmerah elite "s svojim zgledom prispevati k temu, da se počutimo v tej deželi vsi, ne glede na socialni status, vsaj približno pravično enako obremenjene in da prevzemamo s tem bremena za premagovanje te krize". S potezo, ki si jo je v krizi privoščila vlada, se javni uslužbenci namreč hote ali nehote delijo na prvo in drugo ligo, vladne obljube o varčevanju pa postavljajo na laž.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.