Vlada z zakonom nad AUKN

Foto: Benjamin Kovačič
Foto: Benjamin Kovačič
S predlogom novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države se bo Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) znižala vrednost naložb, s katerimi lahko sedaj prosto razpolaga. Predlog določa tudi tesnejše sodelovanje z vlado, ugotavljajo na agenciji.
Oglej si celoten članek

Vlada v predlogu novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države predlaga znižanje vrednosti naložb, s katerimi sicer samostojno razpolaga AUKN. S predlogom pa želijo urediti tudi razpolaganje z naložbami, vsaj za nujne primere. Agencija, na katero se je z uveljavitvijo zakona v letu 2010 preneslo razpolaganje s kapitalskimi naložbami države, bo tako sedaj potrebovala soglasje vlade že pri naložbah v skupni knjigovodski vrednosti nad pet milijonov evrov. Ta meja je bila sicer do sedaj določena precej višje – 20 milijonih evrov.

To v praksi pomeni, da bo lahko agencija samostojno razpolagala zgolj z deleži države v podjetjih. V nujnih primerih, potrebnih za zagotavljanje gospodarske, finančne ali fiskalne stabilnosti, pa bo predlog sprememb razpolaganja s posamezno kapitalsko naložbo državnemu zboru predlagala vlada, in sicer po nujnem postopku.

AUKN: Samostojnosti in neodvisnosti naj ne bi izgubili

Če bo DZ potrdil predlog nove novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, pomeni to tesnejše sodelovanje z vlado, menijo na AUKN. Iz besedila zakona pa niso razbrali, da bi agencija s tem izgubila samostojnost in neodvisnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.