Slovenija
36 ogledov

Vlada z zakonom nad AUKN

Dagmar Komar Benjamin Kovačič
S predlogom novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države se bo Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) znižala vrednost naložb, s katerimi lahko sedaj prosto razpolaga. Predlog določa tudi tesnejše sodelovanje z vlado, ugotavljajo na agenciji.

Vlada v predlogu novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države predlaga znižanje vrednosti naložb, s katerimi sicer samostojno razpolaga AUKN. S predlogom pa želijo urediti tudi razpolaganje z naložbami, vsaj za nujne primere. Agencija, na katero se je z uveljavitvijo zakona v letu 2010 preneslo razpolaganje s kapitalskimi naložbami države, bo tako sedaj potrebovala soglasje vlade že pri naložbah v skupni knjigovodski vrednosti nad pet milijonov evrov. Ta meja je bila sicer do sedaj določena precej višje – 20 milijonih evrov.

To v praksi pomeni, da bo lahko agencija samostojno razpolagala zgolj z deleži države v podjetjih. V nujnih primerih, potrebnih za zagotavljanje gospodarske, finančne ali fiskalne stabilnosti, pa bo predlog sprememb razpolaganja s posamezno kapitalsko naložbo državnemu zboru predlagala vlada, in sicer po nujnem postopku.

AUKN: Samostojnosti in neodvisnosti naj ne bi izgubili

Če bo DZ potrdil predlog nove novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, pomeni to tesnejše sodelovanje z vlado, menijo na AUKN. Iz besedila zakona pa niso razbrali, da bi agencija s tem izgubila samostojnost in neodvisnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.