Vlada žogico vrača SDH

Foto: Saša Despot vlada Foto: Saša Despot vlada Foto: Saša Despot vlada, Milojka Kolar Celarc Foto: Saša Despot vlada Foto: Saša Despot vlada
Vlada se je odločila, da bo končno odločanje o prodaji Telekoma Slovenije vrnila na SDH.
Oglej si celoten članek

Vlada se je odločila, da končno odločanje o prodaji Telekoma Slovenije vrne nazaj na Slovenski državni holding (SDH). "Dne 4. junija je nadzorni svet SDH sprejel sklep, v katerem je navedel, da je v danih okoliščinah prodaja Telekoma primerna in ekonomsko utemeljena, izrazil pa je dva pomisleka, s katerimi se je obrnil na vlado," je na tiskovni konferenci povedal predsednik vlade Miro Cerar. "Vlada se je kljub mnenju, da je to nenavadno, danes sestala in odpravila oba pomisleka, ki zadevata mehanizem razdelitve tveganj in vprašanje strateškega lastnika. Organom SDH je naložila, da nadaljujejo z vsemi aktivnostmi in postopki v roku veljavnosti ponudbe." Dodal je, da od SDH vlada pričakuje, da bo sprejela odločitev in odgovornost. "Holding ima sedaj prosto pot do odločitve."

Na vprašanje, zakaj vlada "žogico vrača odločitev SDH" in noče sprejeti odgovornosti glede prodaje Telekoma, je finančni minister Dušan Mramor poudaril, da je bil SDH ustanovljen zato, da se ločijo ekonomske od političnih odločitev.  "Vprašanje, kot je opredelitev pojma strateškega lastnika, ki do sedaj ni bil opredeljen, pa je lahko vprašanje za vlado," je obrazložil, zakaj se je vlada danes kljub navedenemu sestala. "Zelo jasno smo odpravili oba pomisleka, zato ne moremo pričakovati drugačnega sklepa, kot je ekonomsko upravičen."

Dva dodatna pogoja, ki zadevata vprašanje sedeža družbe, ki mora po sklepu vlade ostati v Sloveniji, in koncesijo za Soline, naj postopka po oceni vlade ne bi dodatno zapletla.

Sedemurno zasedanje

Današnje zasedanje o prodaji Telekoma britanskemu Cinvenu je vlada sklicala kot skuščina Slovenskega državnega holdinga, po tem, ko nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) ni prikimal odločitvi uprave SDH, da se Telekom proda in odločitev prenesel na vlado. Stranka SMC, ki ima v vladi večino, neuradno prodajo podpira.

Foto: Saša Despot vlada Prvak Desusa Karel Erjavec je pred sejo vlade hudomušno pripomnil, da upa, da seja ne bo trajala prav dolgo, ker ima popoldne službeno pot. Nagibajo pa se k odločitvi, da prodajo ponovno vrnili v odločanje SDH.

V SD bodo prav nasprotno predlagali, da naj se postopek prodaje zaključi. Prvak SD Dejan Židan sicer že dlje časa izpostavlja, da so proti privatizaciji Telekoma, "vendar SD ne bo izsiljevala partneric in pogojevali nadaljnjega sodelovanja v koaliciji". Predlog SD o zaključku prodaje, pa po Erjavčevih besedah, nima podpore.

Čas le še do srede

Foto: Ljubljanska borza Telekom Zavezujočo ponudbo za nakup Telekoma je prejšnji mesec oddal le britanski naložbeni sklad Cinven, ki za delnico ponuja med 110 in 130 evrov, trenutno pa ta na borzi znaša nekaj manj kot 100 evrov. Tudi zaradi nejasnosti pri privatizaciji, se je cena delnic v zadnjem letu znižala za okoli 30 odstotkov.

Iz Cinvena so sicer sporočili, da odločitev pričakujejo do 10. junija, sicer dane ponudbe ne bodo mogli več izpolniti.

"Odločanje v nedeljo dokaz delovanja z roko v roki s tujim finančnim kapitalom"

V Združeni levici, kjer nasprotujejo privatizaciji, pa so izpostavili, da je odločanje v nedeljo dopoldne še dodaten dokaz, da vlada deluje z roko v roki s tujim finančnim kapitalom. "Ni druge razlage kot da je podlegla ultimatu sklada špekulativnega kapitala Cinven, ki je odločitev zahteval v roku desetih dni."

V svojih argumentih proti prodaji pa v ZL še navajajo, da prodaji Telekoma nasprotuje več kot 72 odstotkov javnosti.

Foto: Saša Despot Telekom Slovenije

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 21:19 8. Junij 2015.

    Pripeljite filmarje, v Sloveniji lahko posnamejo Butec in Butec iz naše vlade milijon seriji pa še ne bo zmanjkalo.

  • h3o
    20:15 8. Junij 2015.

    On si je zabil žeblje v krsto s tem, ko je hotel spraviti Janšo iz parlamenta! kakšen demokrat pa je …

  • mph
    17:22 8. Junij 2015.

    Lahko ti kakšno KAPITALISTIČNO? S tem, da ne štejem sem Norveške, Danske, ... in teh izjemno socialnih (nisem rekel socialističnih) …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.