Slovenija
50 ogledov

Vlada žogico vrača SDH

Telekom Slovenije
1/5
Saša Despot
Vlada se je odločila, da bo končno odločanje o prodaji Telekoma Slovenije vrnila na SDH.

Vlada se je odločila, da končno odločanje o prodaji Telekoma Slovenije vrne nazaj na Slovenski državni holding (SDH). "Dne 4. junija je nadzorni svet SDH sprejel sklep, v katerem je navedel, da je v danih okoliščinah prodaja Telekoma primerna in ekonomsko utemeljena, izrazil pa je dva pomisleka, s katerimi se je obrnil na vlado," je na tiskovni konferenci povedal predsednik vlade Miro Cerar. "Vlada se je kljub mnenju, da je to nenavadno, danes sestala in odpravila oba pomisleka, ki zadevata mehanizem razdelitve tveganj in vprašanje strateškega lastnika. Organom SDH je naložila, da nadaljujejo z vsemi aktivnostmi in postopki v roku veljavnosti ponudbe." Dodal je, da od SDH vlada pričakuje, da bo sprejela odločitev in odgovornost. "Holding ima sedaj prosto pot do odločitve."

Na vprašanje, zakaj vlada "žogico vrača odločitev SDH" in noče sprejeti odgovornosti glede prodaje Telekoma, je finančni minister Dušan Mramor poudaril, da je bil SDH ustanovljen zato, da se ločijo ekonomske od političnih odločitev.  "Vprašanje, kot je opredelitev pojma strateškega lastnika, ki do sedaj ni bil opredeljen, pa je lahko vprašanje za vlado," je obrazložil, zakaj se je vlada danes kljub navedenemu sestala. "Zelo jasno smo odpravili oba pomisleka, zato ne moremo pričakovati drugačnega sklepa, kot je ekonomsko upravičen."

Dva dodatna pogoja, ki zadevata vprašanje sedeža družbe, ki mora po sklepu vlade ostati v Sloveniji, in koncesijo za Soline, naj postopka po oceni vlade ne bi dodatno zapletla.

Sedemurno zasedanje

Današnje zasedanje o prodaji Telekoma britanskemu Cinvenu je vlada sklicala kot skuščina Slovenskega državnega holdinga, po tem, ko nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) ni prikimal odločitvi uprave SDH, da se Telekom proda in odločitev prenesel na vlado. Stranka SMC, ki ima v vladi večino, neuradno prodajo podpira.

vlada | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prvak Desusa Karel Erjavec je pred sejo vlade hudomušno pripomnil, da upa, da seja ne bo trajala prav dolgo, ker ima popoldne službeno pot. Nagibajo pa se k odločitvi, da prodajo ponovno vrnili v odločanje SDH.

V SD bodo prav nasprotno predlagali, da naj se postopek prodaje zaključi. Prvak SD Dejan Židan sicer že dlje časa izpostavlja, da so proti privatizaciji Telekoma, "vendar SD ne bo izsiljevala partneric in pogojevali nadaljnjega sodelovanja v koaliciji". Predlog SD o zaključku prodaje, pa po Erjavčevih besedah, nima podpore.

Čas le še do srede

Telekom | Avtor: Ljubljanska borza Ljubljanska borza
Zavezujočo ponudbo za nakup Telekoma je prejšnji mesec oddal le britanski naložbeni sklad Cinven, ki za delnico ponuja med 110 in 130 evrov, trenutno pa ta na borzi znaša nekaj manj kot 100 evrov. Tudi zaradi nejasnosti pri privatizaciji, se je cena delnic v zadnjem letu znižala za okoli 30 odstotkov.

Iz Cinvena so sicer sporočili, da odločitev pričakujejo do 10. junija, sicer dane ponudbe ne bodo mogli več izpolniti.

"Odločanje v nedeljo dokaz delovanja z roko v roki s tujim finančnim kapitalom"

V Združeni levici, kjer nasprotujejo privatizaciji, pa so izpostavili, da je odločanje v nedeljo dopoldne še dodaten dokaz, da vlada deluje z roko v roki s tujim finančnim kapitalom. "Ni druge razlage kot da je podlegla ultimatu sklada špekulativnega kapitala Cinven, ki je odločitev zahteval v roku desetih dni."

V svojih argumentih proti prodaji pa v ZL še navajajo, da prodaji Telekoma nasprotuje več kot 72 odstotkov javnosti.

Telekom Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 26
  • Avatar čavez
    čavez 21:19 08.junij 2015.

    Pripeljite filmarje, v Sloveniji lahko posnamejo Butec in Butec iz naše vlade milijon seriji pa še ne bo zmanjkalo.

  • h3o 20:15 08.junij 2015.

    On si je zabil žeblje v krsto s tem, ko je hotel spraviti Janšo iz parlamenta! kakšen demokrat pa je on, če želi nasprotnika utišati? Smo ga na forumih opozarjali, da DELA MISLI IN GOVORI protisutavno, vendar pa saj smo ...prikaži več videli rezultat. Nič čudnega ni, če se Janša noče z njim rokovat. Pač! Ko bo Cerar priznal napako, bo bolje, vendar očitno tega noče

  • mph 17:22 08.junij 2015.

    Lahko ti kakšno KAPITALISTIČNO? S tem, da ne štejem sem Norveške, Danske, ... in teh izjemno socialnih (nisem rekel socialističnih) držav. Pa Avstrija, Nemčija imajo izjemno razvito socialo. Še te pa, ki so "uspešne"; so na hrbtih raje, ki dejansko gara.