Vladi všeč le deset idej ljudi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Od obveznih preizkusov IQ poslancev do ukinitve vseh davkov.
Oglej si celoten članek

V štirih letih delovanja spletnega portala Predlagam vladi je več kot deset tisoč uporabnikov dalo 4.179 predlogov, država pa je v tem času implementirala le deset predlogov. Ljudje so vladi med drugim predlagali, da bi lajanje psov postalo prekršek, da bi vozniške izpite delali vsakih pet let in da bi morali poslanci pred volitvami na obvezen preizkus IQ. Takratno ministrstvo za javno upravo je zadnji predlog zavrnilo, ker je sankcija za kandidata, ki "v času trajanja mandata ne bi izkazal dovolj visokega IQ, neizvolitev".

Skoraj četrt neprimernih

Moderatorji spletnega orodja vladnim organom pošljejo predlog v odgovor le, če na glasovanju dobijo večinsko podporo. Večina predlogov dobi le okoli 15 glasov. "Največ (991) jih je dobil predlog Gradnja v lastni režiji," pojasnjujejo na uradu vlade za komuniciranje (Ukom). Vladni organi so tako v štirih letih obravnavali 1.330 predlogov in se odzvali v 1.183 primerih. Moderatorji neprimerne predloge, ki se nanašajo na kadrovske zadeve ali spodbujajo nestrpnost, grožnje, oglase oziroma imajo žaljivo vsebino, zavrnejo. Takšnih je bilo do zdaj okoli 16 odstotkov. Spletno mesto ima povprečno približno 650 obiskovalcev na dan.

Strokovnjake stanje skrbi

Na Ukomu so prepričani, da je spletno orodje Predlagam vladi "pomemben korak naprej pri razvoju e-participacije v Sloveniji", kar naj bi potrjevalo tudi vzpenjanje Slovenije na mednarodnih lestvicah, ki merijo e-udeležbo. "Stanje odgovorjenih in uresničenih predlogov na portalu Predlagam vladi kaže žalostno sliko splošne politične participacije v Sloveniji na obeh bregovih," pa je prepričan sourednik portala E-demokracija.si Domen Savič. Meni, da je na strani kritične javnosti pomanjkanje želje po sooblikovanju državne politike, "na strani vladajočih pa skrb vzbujajoč ignorantski odnos do pobud državljanov in nepripravljenost dvosmerne komunikacije z njimi".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 16:16 26. November 2013.

    prehiter enter ....naj nadaljujem:<br />z zagotovostjo lahko trdim da so ljudje vladi predlagali veliko pametnih zadev in ne samo o …

  • 16:13 26. November 2013.

    Štirih leta delovanja spletnega portala Predlagam vladi prebiram tudi jaz<br /> z zagot

  • 08:13 26. November 2013.

    REVIZORKA-bravo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.