Vlada sprožila plaz, končna posledica bo dražji kruh

Foto: Anže Petkovšek Prva seja 15. slovenske vlade.
Foto: Anže Petkovšek Prva seja 15. slovenske vlade.
Najava vlade, da bo država odkupila vso slovensko pšenico, je že vplivala na odkupne cene, ki so se povišale. Vpliv pa je imela tudi na dobavo pšenice iz sosednjih držav, saj so tamkajšnji pridelovalci želeli podoben ukrep.
Oglej si celoten članek

Vlada je sprejela napovedane odloke za blažitev draginje v sektorju kmetijstva, ki bo kmetom prinesla pomoč v skupni vrednosti približno 22 milijonov evrov.

Več o tem, kako bodo razporejena razpoložljiva sredstva, si lahko preberete v članku Visoke cene hrane: tako bo ukrepala vlada.

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je danes zagotovila, da tudi glede odkupa pšenice vse aktivnosti že potekajo. Ministrstvo za kmetijstvo je podalo pobudo ministrstvu za gospodarstvo, naj pripravijo podlage za odkup pšenice. S tem bodo, kot je zatrdila Šinko, zasledovali strateški cilj, da lahko v mesecih, ki prihajajo, zagotovijo dovolj pšenice ter blažijo draginjo.

Pšenico bo preko javnega naročila odkupil Zavod za blagovne rezerve. 

Cena pšenice je narasla

Najava vlade, da bo država odkupila vso slovensko pšenico, je že vplivala na odkupne cene, so sporočili z Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Višje cene pšenice pa pomenijo tudi višjo ceno moke in dražji kruh. "V manj kot enem tednu so slovenski mlinarji in proizvajalci krmil odkupili več kot tretjino slovenske pšenice," so povedali.

Na zbornici ocenjujejo, da slovenska žitna veriga tudi v zaostrenih tržnih razmerah deluje dobro. "Členi v verigi imajo vzpostavljene poslovne vezi in sklenjene predkupne pogodbe, zato je odkup stekel nemoteno. Zaradi zahtev trga je večina slovenskih odkupovalcev že ob začetku žetve določila svoje odkupne cene pšenice, ki so v prvem tednu žetve znatno višje kot v okoliških državah," so pojasnili. Najava vlade je torej povzročila višanje odkupnih cen pšenice, a v realnosti ni bila izvedljiva, so dodali. Ne glede na to so odkupovalci takoj pričeli z odkupom, kot je to potekalo pretekla leta.

"Najava pa je imela vpliv tudi na dobavo pšenice iz sosednjih držav, saj so tamkajšnji pridelovalci želeli podoben ukrep. Slovenija s pšenico ni samooskrbna in je vezana tudi na dokup pšenice iz sosednjih držav," so opozorili.

Slovenija Vreme naredilo svoje, takšna je letošnja letina slovenske pšenice

Zato so na vlado in ministrstvo naslovili dve zahtevi: povečanje silosnih kapacitet za skladiščenje žit ter pripravo ukrepov za omilitev visokih cen električne energije.

"Poudarjamo, da je potrebno podpreti investicije v povečanje kapacitet na obstoječih mestih, da bomo v prihodnje ohranjali žita na domačem trgu, za domačo potrošnjo tako za ljudi kot za živali. Celotna agroživilska veriga, predvsem pa živilska podjetja, pozivajo Vlado RS za pripravo ukrepov za omilitev visokih cen električne energije in plina, kajti trenutne cene in cene, ki se napovedujejo za naslednje leto, so nevzdržne z vidika prenosa v ceno izdelka in vpliva na kupno moč potrošnikov," so sklenili.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 14:31 9. Julij 2022.

    Še en janšev rogljiček.....

  • 09:49 9. Julij 2022.

    problem je v tem da če daš kmetu , nisi potrošnika nič obvaroval, ker so vmes mlinarji, peki in trgovci. …

  • 08:00 9. Julij 2022.

    tukaj nekaj ne štima ... če je vlada obljubila odkup vse pšenice, s tem tudi določi ceno, vzemi ali pusti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.