Slovenija
51997 ogledov

Visoke cene hrane: tako bo ukrepala vlada

Robert Golob Profimedia
Ukrepi bodo naslovili težave tako kmetovalcev kot potrošnikov.

Vlada je danes obravnavala nov paket ukrepov zaradi vse višjih cen. Uvedbi delne regulacije cen, omejitvi marž in odpovedi določenim dajatvam pri naftnih derivatih so danes sledili ukrepi za področje kmetijstva in prehrane.

''Žal je situacija v svetu, predvsem v Ukrajini, vsak dan slabša, in to se pozna v ceni in razpoložljivosti hrane za v naprej,'' je uvodoma dejal premier Robert Golob.

Vlada je sprejela dva tipa usmeritev spopadanja s prehransko draginjo. Prvi del naslavlja pomoč slovenskemu kmetijstvu, saj se kmetovalci soočajo s povišanimi stroški goriv, gnojil in ostalih surovin, kar posledično vpliva na cene hrane. Drugi del naslavlja vzpostavitev sistema nadzora maloprodajnih cen za slovenske potrošnike.

Kmetovalcem 22 milijonov evrov pomoči

Vlada je sprejela odločitev, da se kmetovalcem nameni 22 milijonov evrov, ki bodo porabljeni za različne namene, učinkovali pa bodo na zanesljivost oskrbe s hrano. Prejeli jih bodo pridelovalci mleka (v skupni višini 5,2 milijona evrov), vzpostavljene bodo subvencije za nabavo gnojil in ostalega materiala (v skupni višini 15 milijonov evrov) ter za pogonska goriva (v višini 2,2 milijona evrov).

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je dejala, da predloga glede nižanja davkov ne bodo upoštevali, saj da bi se lahko to na koncu prelilo v marže. "Če bi spremljali cene, bi bil ta ukrep sprejemljiv, ampak zaenkrat se za ta ukrep nismo odločili," je dodala. 

Obenem se obetajo spremembe pri odkupu pšenice. Vso pšenico, pridelano v Sloveniji, bo država odkupila preko Zavoda za blagovne rezerve. ''Kmetovalcem želimo pomagati s tem, da jih razbremenimo stroškov. Hkrati želimo pridelek, ki bo pridelan s to pomočjo, zadržati v Sloveniji,'' je dejal Golob.

Trenutna cena pšenice se giblje okrog 400 evrov na tono, kar je približno dvakrat več kot v lanskem letu. Šinko upa, da se bodo zaradi denarnih pomoči s kmeti lahko pogodili za nižjo ceno. O tem, kakšne kakovosti je letošnja pšenica, podatkov na ministrstvu še nimajo.

Ukrepi bodo kmetovalcem zagotovili določenega kupca in stabilno ceno, država pa bo v jesen vstopila z večjimi blagovnimi rezervami kot običajno. Kot je izpostavil Golob, veliki trgovci že špekulativno nakupujejo pšenico na zalogo, s temi ukrepi pa bo Slovenija sledila nekaterim drugim državam, kot je denimo Švica, z neposrednimi nakupi od kmetovalcem.

Javno znani podatki o košarici s 15 izdelki

Drugi del ukrepov vzpostavlja temeljit vpogled v končne cene košarice osnovnih živil pri različnih trgovcih z namenom osveščanja potrošnikov.

Podatki o košarici s 15 izdelki, ki je usklajena s trgovinsko zbornico, bodo javno objavljeni. S tem želi vlada odvrniti trgovske družbe na sicer že tako konkurenčnem trgu od preveč izrazitih podražitev, hkrati pa bodo objavljeni tudi podatki primerljivih izdelkov v sosednjih državah, je napovedal premier.

''Ne gre za regulirane cene, cen ne odloča vlada, temveč trgovci. Vlada bo poskrbela, da bodo cene med seboj primerljive in javno znane,'' je pojasnil Golob.

Obenem se bo spremljala kakovost teh izdelkov, vpeljan pa bo tudi sistem preverjanja cen primerljivih izdelkov v sosednjih državah.

V ta namen bo vlada v najkrajšem času izbrala neodvisnega svetovalca za vzpostavitev tega sistema, je še dodal Golob.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 62
 • Klavdij Mervič 10:12 02.julij 2022.

  Najprej se zviša katastrski prihodek in potem bo ta isti denar delil nazaj, a le če bodo kmetje pridni. Bravo! A bodo morali podpisat, na ne bodo volili JJ naslednjič?

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 08:22 02.julij 2022.

  Vlada bo ukrepala tako,da bo po trgovinah gledala cene in nato obveščala stranke kje je ceneje!? Zaposlili bodo nekaj 100 svojih jih dobro plačali zato,da bodo potem objavili,da so žemlje v Lidlu za 3 cente cenejše kot v Hoferu!!

 • Avatar Leon
  Leon 05:45 02.julij 2022.

  Kmetje vedno jamrajo ! Oni so volilni aparat klerofašistov in politični poligon za stranke klerofašistov