Vložena obtožnica v primeru Nekrep

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Primer Bora Nekrepa. Na okrožno sodišče v Maribor danes vloženi obtožnici zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti zoper Zlatko Kanič in Roberta Pogorevca.
Oglej si celoten članek

''Okrožno državno tožilstvo je zdaj, po kazenski preiskavi Okrožnega sodišča v Mariboru, proti dvema osumljencema, dr. Robertu Pogorevcu in dr. Zlatki Kaničevi, vložilo kazensko ovadbo. To pomeni, da sta oba obtožena zelo hudega, pravzaprav za zdravnika najhujšega kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti,'' je za zurnal24.si pojasnil odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako.

Vedno naleteli na gluha ušesa
"Potem ko niso ne Zdravniška zbornica Slovenije ne protikorupcijska komisija, niti varuhinja človekovih pravic in predvsem UKC Maribor, reagirali na nobene naše pritožbe, smo decembra 2008 kazensko ovadili tri zdravnike, ki so bili po našem mnenju vsi odgovorni, da se Bor Nekrep od 12. do 13. marca 2008 ni zdravil. Menili smo tudi, da je bil prepozno in z zelo previsoko koncentracijo amoniaka prepeljan in sprejet na centralnem oddelku za bolezni metabolizma UKC Ljubljana," še dodaja Pitako.

Zdaj gre za prvi uradni veljavni ukrep, ki ga je eden od pristojnih slovenskih organov sploh sprožil proti dvema osumljencema, še pojasni odvetnik.

''Pričakujemo, da bo obtožnici v najkrajšem času sledilo pravično sojenje, samostojno in neodvisno od preračunljive zdravniške solidarnosti, ki ji sledi del zdravništva,'' pa je sporočila družina Nekrep.

Neverjetni fenomen in absurd
"Obstaja utemeljen sum, ki ga je dognalo tožilstvo in vložilo obtožnico za storitev celo kaznivih dejanj, na drugi strani pa UKC Maribor še vedno ni korigiral svojega sklepa internega strokovnega nadzora iz aprila 2008, po katerem oba obdolženca nista naredila ničesar narobe oziroma ničesar, kar ne bi bilo v skladu z medicinsko doktrino in stroko," še pravi Pitako in doda, da je to "neverjetni fenomen, ki je možen samo v slovenski medicini oziroma Zdravniški zbornici Slovenije ob takšnem delovanju, kot ga izvaja".

Ob tem Pitako še poudarja, da tudi Zdravniška zbornica Slovenije še danes, skoraj tri leta  po tragični smrti Bora Nekrepa ni sprejela nobenih pravno veljavnih sklepov v tej zadevi. Doslej so vseh 6 sklepov, ki so jih sprejeli njeni organi, razveljavili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.