Vodice so se opravičile Zagrebu zaradi eksplozije

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Preiskovalni sodnik v Zagrebu je v nedeljo odredil enomesečni pripor za šest priprtih, ki naj bi na osrednjem zagrebškem trgu podtaknili in sprožili eksplozivno napravo. Mesto Vodice se je za neljubi incident Zagrebu javno opravičilo
Oglej si celoten članek

"Mesto Vodice obžaluje in se opravičuje vsej hrvaški javnosti, še posebno prebivalcem Zagreba za vznemirjenje, ki ga je povzročila skupina prebivalcev Vodičanov," so zapisali na strani občine Vodice.

Mesec dni pripora

Zagrebški preiskovalni sodnik je sicer v nedeljo odredil mesec dni pripora za šesterico, ki naj bi prejšnjo sredo zgodaj zjutraj na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića podtaknila in sprožila eksplozivno napravo. Vsi priprti prihajajo z območja Vodic pri Šibeniku in so iz uglednih družin. Grozi jim do pet let zapora.

"Gre za objestnost"

Hrvaška policija je šesterico prijela minuli petek, direktor zagrebške policije Goran Burušić pa je v nedeljo pojasnil domnevne motive napada. "Zaradi lahkega življenja niso vedeli, kaj bi sami s seboj. Gre za navadno objestnost," je dejal Burušić. Kot je dodal, je policija že nekaj ur po eksploziji imela imena vseh storilcev.

Dvojico so prijeli v Zagrebu, tri na območju Šibenika, enega pa na mejnem prehodu z BiH, kamor se je domnevno napotil na poroko prijateljev.

Celo odvetnik enega od prijetih je dejal, da so storilci navadni "kreteni" ter da je neverjetno, kako neumni in nezreli so, ne glede na to da so večinoma stari okoli 30 let.

Nihče ni zanikal, da je sodeloval

Peterica mlajših moških je nato na idejo, da eksplozivno napravo podtakne sredi Zagreba, prišla decembra lani. Policija sicer ni razkrila, ali je bila sredina eksplozija edina, ki so jo načrtovali, ali pa so morda "iz čistega dolgčasa" nameravali podtakniti eksplozivne naprave tudi drugod v Zagrebu.

Nihče od prijetih ni zanikal, da bi sodeloval pri organiziranju bombnega napada, Birin in starejši Šprljan pa nista bila na trgu, ko so ostali dejansko podtaknili in sprožili eksplozivno napravo ter nato pobegnili z avtomobilom znamke golf. Policistom so pri preiskavi pomagale varnostne kamere, ki so postavljene na trgu in okoliških ulicah.

Eksplozij ne povezujejo

Policisti zaenkrat niso povezali eksplozije "vodiške skupine" z dvema eksplozijama, ki sta odjeknili v zahodnem delu Zagreba na železniški progi in postajališču mestnega prometa 9. in 11. januarja. Odgovornost za ti eksploziji je policija pripisala 53-letnemu Vojislavu Blaževiću, ki je bil v drugi eksploziji tudi lažje ranjen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.