Slovenija > Črna kronika
4 ogledov

Vodice so se opravičile Zagrebu zaradi eksplozije

Eksplozija Zagreb Borna Filić/PIXSELL
Preiskovalni sodnik v Zagrebu je v nedeljo odredil enomesečni pripor za šest priprtih, ki naj bi na osrednjem zagrebškem trgu podtaknili in sprožili eksplozivno napravo. Mesto Vodice se je za neljubi incident Zagrebu javno opravičilo

"Mesto Vodice obžaluje in se opravičuje vsej hrvaški javnosti, še posebno prebivalcem Zagreba za vznemirjenje, ki ga je povzročila skupina prebivalcev Vodičanov," so zapisali na strani občine Vodice.

Mesec dni pripora

Zagrebški preiskovalni sodnik je sicer v nedeljo odredil mesec dni pripora za šesterico, ki naj bi prejšnjo sredo zgodaj zjutraj na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića podtaknila in sprožila eksplozivno napravo. Vsi priprti prihajajo z območja Vodic pri Šibeniku in so iz uglednih družin. Grozi jim do pet let zapora.

"Gre za objestnost"

Hrvaška policija je šesterico prijela minuli petek, direktor zagrebške policije Goran Burušić pa je v nedeljo pojasnil domnevne motive napada. "Zaradi lahkega življenja niso vedeli, kaj bi sami s seboj. Gre za navadno objestnost," je dejal Burušić. Kot je dodal, je policija že nekaj ur po eksploziji imela imena vseh storilcev.

Dvojico so prijeli v Zagrebu, tri na območju Šibenika, enega pa na mejnem prehodu z BiH, kamor se je domnevno napotil na poroko prijateljev.

Celo odvetnik enega od prijetih je dejal, da so storilci navadni "kreteni" ter da je neverjetno, kako neumni in nezreli so, ne glede na to da so večinoma stari okoli 30 let.

Nihče ni zanikal, da je sodeloval

Peterica mlajših moških je nato na idejo, da eksplozivno napravo podtakne sredi Zagreba, prišla decembra lani. Policija sicer ni razkrila, ali je bila sredina eksplozija edina, ki so jo načrtovali, ali pa so morda "iz čistega dolgčasa" nameravali podtakniti eksplozivne naprave tudi drugod v Zagrebu.

Nihče od prijetih ni zanikal, da bi sodeloval pri organiziranju bombnega napada, Birin in starejši Šprljan pa nista bila na trgu, ko so ostali dejansko podtaknili in sprožili eksplozivno napravo ter nato pobegnili z avtomobilom znamke golf. Policistom so pri preiskavi pomagale varnostne kamere, ki so postavljene na trgu in okoliških ulicah.

Eksplozij ne povezujejo

Policisti zaenkrat niso povezali eksplozije "vodiške skupine" z dvema eksplozijama, ki sta odjeknili v zahodnem delu Zagreba na železniški progi in postajališču mestnega prometa 9. in 11. januarja. Odgovornost za ti eksploziji je policija pripisala 53-letnemu Vojislavu Blaževiću, ki je bil v drugi eksploziji tudi lažje ranjen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.