Vogrin naj bi zlorabil položaj

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da podjetje Vinestra, d. o. o., ki ga je angažiral poslanec Vogrin, ni opravilo storitev, za katere je bila sklenjena pogodba in za katere je bilo podjetju izplačanih 7.875 evrov proračunskih sredstev.
Oglej si celoten članek

Senat KPK je na včerajšnji seji sprejel sistemsko načelno mnenje glede porabe javnega denarja, ki ga imajo na voljo poslanci ter poslanske skupine za izobraževanje in strokovno pomoč. Ena izmed zadev, na kateri sloni sistemsko mnenje, je tudi zadeva nepovezanega poslanca Ivana Vogrina in njegovo angažiranje podjetja Vinestra, d. o. o.

Glede na izsledke KPK podjetje Vinestra, d. o. o., ki ga je angažiral poslanec Vogrin, ni opravilo storitev, za katere je bila sklenjena pogodba in za katere je bilo podjetju izplačanih 7.875 evrov proračunskih sredstev. Ugotovili so tudi, da je bila z računa podjetja v tednih po prejemu sredstev državnega zbora večina denarja dvignjenega gotovinsko na bankomatih. 500 evrov pa je bilo nakazanih nekdanji poslančevi ženi V. V.

"Zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja s strani poslanca Ivana Vogrina bo komisija ugotovitve odstopila policiji," so sporočili s KPK.

"Trenutna ureditev omogoča korupcijo"

Komisija sicer ugotavlja, da trenutna ureditev omogoča vrsto sistemskih korupcijskih tveganj pri porabi omenjenih javnih sredstev, vključno s tveganjem nenamenske porabe in tveganjem nasprotja interesov. Zaznali so tudi porabo teh sredstev, ki bi jo lahko označili za prikrito oziroma posredno financiranje političnih strank in povezanih oseb, kar je v nasprotju z namenom teh javnih sredstev.

Prav tako je komisija ugotovila, da je pomanjkljiva transparentnost pri porabi javnih sredstev, namenjenih za izobraževanje poslancev in strokovno pomoč. Zato so izdelali več priporočil glede izboljšav porabe omenjenih javnih sredstev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 19:56 19. December 2012.

    POSLANCE , KI SO NESPOSOBNI ne potrebujemo, pa so vseeno v parlamentu<br /><br />26.člen URS, ( pravica do povračila škode)<br …

  • 08:46 19. December 2012.

    Gospod Ivan Vogrin, pa kaj ne razumejo vas ubogega poslanca v našem državnem zboru, da pač kot človek, ki se …

  • 14:26 18. December 2012.

    V brk se smeji vsem. Treba bi ga bilo s kolom nagnati iz parlamenta. Videti je, da so tudi volilci …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.