Vojak do 50. rojstnega dne?

Foto: Žurnal24 Po 45. letu vojak ne izpolnjuje več pogoja za zaposlitev v SV. (Foto: Barbara Br
Pogodbe podaljšujejo za deset let, vendar ne po 45. letu.
Oglej si celoten članek
56 let je bila lani povprečna starost zaposlenih v SV ob upokojitvi.

Vojska. “Zakon o obrambi določa, da vojaški osebi delovno razmerje na obrambnem področju preneha konec koledarskega leta, v katerem izpolni pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine po splošnih pogojih,” je razlog za zgodnje upokojevanje zaposlenih v Slovenski vojski (SV) pojasnil Simon Korez, tiskovni predstavnik SV. Zaposleni v SV se mora upokojiti ne glede na to, kdaj je sklenil pogodbo o zaposlitvi. V sindikatih, ki predstavljajo zaposlene v vojski, so proti zgodnjemu upokojevanju predvsem zaradi nizke pokojninske osnove. Po podatkih SV je bila lani povprečna starost tamkajšnjih zaposlenih ob upokojitvi 56 let.

Starostna omejitev
“Sprememba zakona, ki od vojaške osebe zahteva, naj se upokoji v letu, ko izpolni prvega od pogojev za upokojitev, še ni predvidena. Iščemo pa rešitev za vojake, ki ostanejo brez službe pri 45 letih, da bi lahko kot vojaki delali vsaj do 50.,” je pojasnil Korez. Po obstoječi zakonodaji vojak, ki je dopolnil 45 let, zaradi starostne omejitve ne izpolnjuje več pogoja za zaposlitev v SV. “SV mu lahko pomaga z dokvalifikacijo, ne more pa mu iskati druge zaposlitve. Prav tako ga SV pri tej starosti ne more upokojiti, saj mora za to izpolnjevati pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine po splošnih predpisih,” je sklenil Korez.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.