Slovenija
143 ogledov

Vojak do 50. rojstnega dne?

Po 45. letu vojak ne izpolnjuje več pogoja za zaposlitev v SV. (Foto: Barbara Br Žurnal24 main
Pogodbe podaljšujejo za deset let, vendar ne po 45. letu.
56 let je bila lani povprečna starost zaposlenih v SV ob upokojitvi.

Vojska. “Zakon o obrambi določa, da vojaški osebi delovno razmerje na obrambnem področju preneha konec koledarskega leta, v katerem izpolni pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine po splošnih pogojih,” je razlog za zgodnje upokojevanje zaposlenih v Slovenski vojski (SV) pojasnil Simon Korez, tiskovni predstavnik SV. Zaposleni v SV se mora upokojiti ne glede na to, kdaj je sklenil pogodbo o zaposlitvi. V sindikatih, ki predstavljajo zaposlene v vojski, so proti zgodnjemu upokojevanju predvsem zaradi nizke pokojninske osnove. Po podatkih SV je bila lani povprečna starost tamkajšnjih zaposlenih ob upokojitvi 56 let.

Starostna omejitev
“Sprememba zakona, ki od vojaške osebe zahteva, naj se upokoji v letu, ko izpolni prvega od pogojev za upokojitev, še ni predvidena. Iščemo pa rešitev za vojake, ki ostanejo brez službe pri 45 letih, da bi lahko kot vojaki delali vsaj do 50.,” je pojasnil Korez. Po obstoječi zakonodaji vojak, ki je dopolnil 45 let, zaradi starostne omejitve ne izpolnjuje več pogoja za zaposlitev v SV. “SV mu lahko pomaga z dokvalifikacijo, ne more pa mu iskati druge zaposlitve. Prav tako ga SV pri tej starosti ne more upokojiti, saj mora za to izpolnjevati pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine po splošnih predpisih,” je sklenil Korez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.