Vojaki se ne bi radi upokojevali mladi

Foto: Žurnal24 “Dve tretjini zaposlenih v vojski v pokoj ne gre prostovoljno,” pravi Božo Novak
Vojska. Sindikati ob spreminjanju pokojninske zakonodaje zahtevajo spremembe pri upokojevanju vojakov.
Oglej si celoten članek

Vojska. “Medtem ko v Sloveniji govorimo o upokojevanju pri 65 letih, pa po 45. letu upokojujemo vojake, ki bi še želeli delati,” meni Peter Majcen iz Konfederacije sindikatov 90, ki predstavlja tudi vojaške sindikate.

Prisilno upokojevanje
Glede na določila iz zakona o obrambi se zaposleni v vojski upokojujejo kmalu po 50. letu, za prisilno zgodnje upokojevanje pa nimajo priznanih nobenih bonitet. “Mnogi bi se želeli upokojiti pozneje, ker so pri tej starosti še sposobni delati in ker imajo tako zelo nizko pokojninsko osnovo,” pravi Božo Novak iz Sindikata vojske, obrambe in zaščite (Svoz).

Težko spreminjanje zakona
Ministrstvo za obrambo je za letos napovedalo spremembo zakona o obrambi in možnost, da bi vojaka z dobrimi ocenami in telesno-duševnimi sposobnostmi obdržali v vojski tudi po 45. letu. Za spremembo zakona je v parlamentu potrebna dvotretjinska večina. “Ne zaznavamo nobenih naporov, da bi se okoli spremembe tega zakona iskalo širše soglasje,” pa o tem pravi Majcen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.