Slovenija
9 ogledov

Vojaki se ne bi radi upokojevali mladi

“Dve tretjini zaposlenih v vojski v pokoj ne gre prostovoljno,” pravi Božo Novak Žurnal24 main
Vojska. Sindikati ob spreminjanju pokojninske zakonodaje zahtevajo spremembe pri upokojevanju vojakov.

Vojska. “Medtem ko v Sloveniji govorimo o upokojevanju pri 65 letih, pa po 45. letu upokojujemo vojake, ki bi še želeli delati,” meni Peter Majcen iz Konfederacije sindikatov 90, ki predstavlja tudi vojaške sindikate.

Prisilno upokojevanje
Glede na določila iz zakona o obrambi se zaposleni v vojski upokojujejo kmalu po 50. letu, za prisilno zgodnje upokojevanje pa nimajo priznanih nobenih bonitet. “Mnogi bi se želeli upokojiti pozneje, ker so pri tej starosti še sposobni delati in ker imajo tako zelo nizko pokojninsko osnovo,” pravi Božo Novak iz Sindikata vojske, obrambe in zaščite (Svoz).

Težko spreminjanje zakona
Ministrstvo za obrambo je za letos napovedalo spremembo zakona o obrambi in možnost, da bi vojaka z dobrimi ocenami in telesno-duševnimi sposobnostmi obdržali v vojski tudi po 45. letu. Za spremembo zakona je v parlamentu potrebna dvotretjinska večina. “Ne zaznavamo nobenih naporov, da bi se okoli spremembe tega zakona iskalo širše soglasje,” pa o tem pravi Majcen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.