Vozniku čez tisoč evrov globe

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nepravilnosti lahko društvo stanejo več tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Novomeški policisti so v času počitnic poostrili nadzor nad prevozi otrok in ugotovili številne nepravilnosti. V soboto so v Dolenjem Kronovem ustavili voznico kombiniranega vozila, ki je prevažala osem otrok. "Tako voznica, kot vozilo nista ustrezala pogojem za prevoz skupine otrok. Otroci v vozilu niso bili zavarovani z ustreznim zadrževalnim sistemom, vozilo ni bilo opremljeno s tahografom in ni imelo opravljenega predpisanega tehničnega pregleda. V vozilu, ki ni bilo ustrezno označeno, tudi ni bilo predpisane obvezne opreme, voznica pa ni imela potrdila o poklicnih vozniških izkušnjah," je pojasnila Alenka Drenik s PU Novo mesto. Zaradi naštetega so voznici izdali plačilni nalog v višini 1130 evrov. Organizator prevoza je bilo društvo z območja Novega mesta.

Štiri dni pozneje so na izvozu z avtoceste ustavili voznika, ki opravlja prevoze za omenjeno društvo. "Tudi tokrat voznik in vozilo nista izpolnjevala pogojev za prevoz otrok, šest otrok pa v vozilu ni bilo zavarovanih z ustreznim zadrževalnim sistemom," je pojasnila Drenikova. "Policisti so vozniku onemogočili nadaljevanje vožnje, otroke pa so prevzeli starši." Voznik bo moral plačati kazen v višini 1290 evrov. Uvedli so tudi postopek o prekršku zoper organizatorja prevoza, za kar se predvideva globa v višini več tisoč evrov.

Preverite varnost otrok

V času šolskih počitnic številna društva organizirajo različne dejavnosti za otroke, jih v jutranjih urah pobirajo po domovih ter jih razvažajo na različne lokacije. Policija staršem otrok pa svetuje, da se, preden jih nekomu zaupajo v varstvo, prepričajo, kako je poskrbljeno za varnost njihovih otrok. "Otroci so v cestnem prometu med najbolj ogroženimi udeleženci, po številu smrtnih žrtev pa še posebej, kadar se vozijo kot potniki v motornih vozilih," poudarja Drenikova. "Vozila za prevoz skupin otrok na primer v šolo in iz šole, na šolske izlete, ekskurzije, treninge in druge aktivnosti, morajo zato izpolnjevati več pogojev, ki veljajo za vse voznike."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:51 9. Julij 2015.

    Kazen je še zelo majhna.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.