Slovenija > Črna kronika
32 ogledov

Vozniku čez tisoč evrov globe

Otrok v avtu Profimedias
Nepravilnosti lahko društvo stanejo več tisoč evrov.

Novomeški policisti so v času počitnic poostrili nadzor nad prevozi otrok in ugotovili številne nepravilnosti. V soboto so v Dolenjem Kronovem ustavili voznico kombiniranega vozila, ki je prevažala osem otrok. "Tako voznica, kot vozilo nista ustrezala pogojem za prevoz skupine otrok. Otroci v vozilu niso bili zavarovani z ustreznim zadrževalnim sistemom, vozilo ni bilo opremljeno s tahografom in ni imelo opravljenega predpisanega tehničnega pregleda. V vozilu, ki ni bilo ustrezno označeno, tudi ni bilo predpisane obvezne opreme, voznica pa ni imela potrdila o poklicnih vozniških izkušnjah," je pojasnila Alenka Drenik s PU Novo mesto. Zaradi naštetega so voznici izdali plačilni nalog v višini 1130 evrov. Organizator prevoza je bilo društvo z območja Novega mesta.

Štiri dni pozneje so na izvozu z avtoceste ustavili voznika, ki opravlja prevoze za omenjeno društvo. "Tudi tokrat voznik in vozilo nista izpolnjevala pogojev za prevoz otrok, šest otrok pa v vozilu ni bilo zavarovanih z ustreznim zadrževalnim sistemom," je pojasnila Drenikova. "Policisti so vozniku onemogočili nadaljevanje vožnje, otroke pa so prevzeli starši." Voznik bo moral plačati kazen v višini 1290 evrov. Uvedli so tudi postopek o prekršku zoper organizatorja prevoza, za kar se predvideva globa v višini več tisoč evrov.

Preverite varnost otrok

V času šolskih počitnic številna društva organizirajo različne dejavnosti za otroke, jih v jutranjih urah pobirajo po domovih ter jih razvažajo na različne lokacije. Policija staršem otrok pa svetuje, da se, preden jih nekomu zaupajo v varstvo, prepričajo, kako je poskrbljeno za varnost njihovih otrok. "Otroci so v cestnem prometu med najbolj ogroženimi udeleženci, po številu smrtnih žrtev pa še posebej, kadar se vozijo kot potniki v motornih vozilih," poudarja Drenikova. "Vozila za prevoz skupin otrok na primer v šolo in iz šole, na šolske izlete, ekskurzije, treninge in druge aktivnosti, morajo zato izpolnjevati več pogojev, ki veljajo za vse voznike."

Komentarjev 1