Vrednosti težkih kovin tudi kritične

Foto: Žurnal24 Zavod za zdravstveno varstvo predlaga zatravitev okolice vrtcev. (Foto: Andraž S
Arzen, cink, krom ... Nove analize potrdile onesnaženost zemlje v okolici jeseniških vrtcev.
Oglej si celoten članek

"Zamenjava zemlje ni trajnostna rešitev. Najučinkovitejši ukrep, poleg doslednega upoštevanja osnovne higiene, je zatravitev in zasaditev problematičnih območij. Za te ukrepe so sredstva že zagotovljena in takoj jih bomo začeli izvajati," je poudarila Valentina Gorišek, vodja oddelka za okolje in prostor Občine Jesenice.

Vnovična analiza tal jeseniških vrtcev in otroških igrišč, ki sta jih opravila Zavod za zdravstveno varstvo Kranj in podjetje Envit, je namreč potrdila rezultate analize biotehniške fakultete, ki je v zemlji okrog otroških igrišč na Jesenicah odkrila presežne mejne vrednosti težkih kovin, v enem izmed vzorcev pa celo kritične vrednosti cinka in arzena.

Kot je izpostavila okoljska svetovalka Alenka Markun, je vzrok v prometu in železarski preteklosti onesnaženih površin. Poleg že omenjenih ukrepov bodo tako pozvali Acroni in lastnike zemljišč nekdanje železarne, predvsem območij pešpoti, naj poskrbijo za z žlindro onesnažena območja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.