Slovenija
72 ogledov

Vrednosti težkih kovin tudi kritične

Zavod za zdravstveno varstvo predlaga zatravitev okolice vrtcev. (Foto: Andraž S Žurnal24 main
Arzen, cink, krom ... Nove analize potrdile onesnaženost zemlje v okolici jeseniških vrtcev.

"Zamenjava zemlje ni trajnostna rešitev. Najučinkovitejši ukrep, poleg doslednega upoštevanja osnovne higiene, je zatravitev in zasaditev problematičnih območij. Za te ukrepe so sredstva že zagotovljena in takoj jih bomo začeli izvajati," je poudarila Valentina Gorišek, vodja oddelka za okolje in prostor Občine Jesenice.

Vnovična analiza tal jeseniških vrtcev in otroških igrišč, ki sta jih opravila Zavod za zdravstveno varstvo Kranj in podjetje Envit, je namreč potrdila rezultate analize biotehniške fakultete, ki je v zemlji okrog otroških igrišč na Jesenicah odkrila presežne mejne vrednosti težkih kovin, v enem izmed vzorcev pa celo kritične vrednosti cinka in arzena.

Kot je izpostavila okoljska svetovalka Alenka Markun, je vzrok v prometu in železarski preteklosti onesnaženih površin. Poleg že omenjenih ukrepov bodo tako pozvali Acroni in lastnike zemljišč nekdanje železarne, predvsem območij pešpoti, naj poskrbijo za z žlindro onesnažena območja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.