Geologi izdali opozorilo

Foto: Profimedia
Geološki zavod ob napovedanih nalivih opozarja na povečano možnost zemeljskih plazov.
Oglej si celoten članek

Agencija za okolje za danes zvečer napoveduje nevihte s krajevnimi nalivi. Kot piše portal neurje.si, so se razmere v zadnjih 16 urah spremenile, zaradi česar je prišlo do občutnih sprememb izračunov meteoroloških modelov glede današnjega nevihtnega dogajanja. 

V popoldanskem času bodo tako "na zahodu in severu nastale plohe in nevihte, ki se bodo pozno popoldne in zvečer združile v večji nevihtni sistem, ki bo prepotoval velik del Slovenije od severozahoda proti jugovzhodu. Nevihte bodo nastajale na hribovitih in goratih predelih ter se ob razvoju širile tudi nad ravninske predele Slovenije. Predvsem na Notranjskem, v osrednji Sloveniji, na Štajerskem, Koroškem in na Dolenjskem so možne močnejše nevihte, lahko tudi krajevna neurja z močnim nevihtnim pišem, ki lahko v sunkih presega hitrost 80 km/h. Ob močnejših nevihtah so lokalno možni siloviti nalivi, prisotna pa je lahko tudi toča, katere zrna ne bodo presegla dimenzije 3 cm (v premeru). Ob najmočnejših nevihtah lahko lokalno na določenih območjih pade večja količina drobne toče," napovedujejo pri neurje.si.

xxx

O prvih nevihtah že poročajo s Krasa, kjer se je narava znesla nad pridelkom, od katerega je ostalo bore malo.

Povečana verjetnost zemeljskih plazov

Zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin je Geološki zavod izdal opozorilo zaradi povečane verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov v severni in vzhodni Sloveniji. Ob tem pa ni izključeno, da bi se plazovi lahko utrgali tudi v drugih predelih Slovenije. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, pravijo.

Prebivalcem na območjih, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, svetujejo, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh ter nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. "Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču," so zapisali.

Huda ura Pretresljivi posnetki iz Gornjega Doliča: Toča klestila več deset minut

Napoved Sprememba vremena: Od vročinskega vala bo šlo do 0 ºC

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.