Vremenoslovci o tem, kje bodo nevihte najmočnejše

Foto: Egon Cokan
Foto: Egon Cokan
Noč na soboto bo vremensko pestra, še bolj burno pa bo soboto zvečer in v noči na nedeljo. Posebno opozorilo tudi za vse, ki dopustujejo na Hrvaškem.
Oglej si celoten članek

Prve padavine so že zajele Slovenijo, pričakovati je, da jih bo v prihodnjih urah še več. Ponekod je zaradi vremenskih razmer oviran promet. Najhuje je bilo nekaj po 15. uri na Primorskem. Na prometnoinformacijskem centru so zato izdali opozorilo, v katerem voznike opozarjajo, naj se ne ustavljajo pod nadvozi in v predorih.  

Agencija RS za okolje je zaradi močnejših neviht z močnejšimi nalivi in sunki vetra izdala opozorilo. "Kaže, da bo šlo za najbolj izrazit prehod hladne fronte v letošnjem poletju. Temperatura bo v nedeljo za okoli 15 °C nižja kot v petkovem popoldnevu. Vrhove gora bo v nedeljo pobelil sneg. Svežino bo stopnjeval veter, na Primorskem bo pihala zmerna burja," so sporočili prek Facebooka.

Foto: Arso Radarska slika

Neurje z nalivi Vrag je vzel šalo: Arso razglasil oranžni alarm, uprava za zaščito svari

Nevihte se lahko organizirajo tudi v nevihtne linije

"Zaenkrat je še težko predvideti, kje bodo nastale močne nevihte. Vsekakor bo v soboto zjutraj in dopoldne največja verjetnost za močne nevihte v jugozahodni Sloveniji, tudi na Obali. Zaradi močnejšega jugozahodnega vetra se lahko v soboto nevihte organizirajo tudi v nevihtne linije. V soboto in v nedeljo bo na vreme pri nas vplivalo še ciklonsko območje s središčem nad severno Italijo in severnim Jadranom. To bo upočasnilo pomik hladne fronte naprej proti jugovzhodu. Najdlje, do nedelje zjutraj, bodo nevihte vztrajale v bližini morja, drugod pa se bo ozračje zaradi dotoka hladnega zraka stabiliziralo. To pomeni, da lahko pričakujemo enakomeren dež, ki bo v nedeljo popoldne oslabel in do večera povsod ponehal," pravijo o tem, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dveh dneh. 

Foto: neurje.si napoved neviht

Pri vremenskem portalu Neurje.si najbolj burno dogajanje napovedujejo v soboto zvečer in v noči na nedeljo. "Nad severnim Jadranom se bo poglobil ciklon, padavine z nevihtami pa se bodo še okrepile. Predvsem na zahodu države lahko padejo velike količine padavin! Lokalno lahko ob dolgotrajnih močnejših nevihtah z nalivi pade tudi več kot 150 mm padavin v 36 urah, kar lahko lokalno povzroča večje težave z meteornimi vodami. Ob morju poleg močnih nalivov pričakujemo tudi močan veter. Možni so močni sunki ponenta ob nevihtnih linijah, nato pa sledi v noči na nedeljo obrat vetra iz juga na burjo, ki bo v sunkih lahko dosegla 100 km/h." Ob obali pričakujejo tudi večje število udarov strel. 

Poslabšanje Tu bo klestilo najprej, možna je tudi toča

Še huje bo na Hrvaškem

Pri Neurje.si opozarjajo, da "že jutri zjutraj in dopoldne lahko nekatere predele Istre in Kvarnerja dosežejo močne nevihte s sunki vetra, točo in nalivi. Najbolj intenzivno dogajanje pričakujemo v noči na nedeljo. Takrat bi lahko najprej Istro, nato pa še Kvarner in bližnje otoke zajele neurja s krajevno silovitim vetrom in nalivi. Možna je tudi toča!" Vremensko dogajanje na Hrvaškem naj bi se postopno umirilo v nedeljo. 

Po ohladitvi otoplitev in zelo sveža jutra

Ponedeljkovo jutro bo sveže, po nekaterih nižinah pa se bo pojavila tudi "jesenska" megla. Zelo sveže bo tudi torkovo jutro. "Po mraziščih Notranjske se lahko temperatura spusti tudi pod 5 stopinj Celzija. Po svežem začetku tedna se bo ozračje ponovno ogrelo. V sredo in četrtek bodo ob sončnem vremenu najvišje temperature znova blizu 30 stopinj Celzija," o vremenu prihodnji teden pravijo na Arsu. 

Vreme Radarska slika padavin

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 01:30 25. Avgust 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site ==> Sexydrom.com

  • 20:13 24. Avgust 2018.

    Naši novinarji cel dan samo to študirajo, kako bodo čim bolj šokanten naslov napisal. Predlagam naslov: Noetova barka je že …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.