Minister Vrtovec: Nihče ni nenadomestljiv

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Slovenska zakonodaja onemogoča politiki neposreden vpliv na poslovanje družb v državni lasti, po intenzivnih menjavah kadrov v energetiki pravi Vrtovec.
Oglej si celoten članek

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec zagotavlja, da na ministrstvu pripravljajo ustrezne zakone, da se podjetja glede razogljičenja in zelenega prehoda nemoteno razvijajo in imajo poslovne priložnosti. "Vse drugo so vprašanja za nadzorne svete in SDH," je minister danes dejal za časnik Delo.

Vrtovec se je tako odzval na četrtkove besede predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba, da je Gen-I pripravil načrt razogljičenja, ki predstavlja tudi poslovno priložnost, "a ga je politika zavrnila". To je po Golobovem mnenju razlog, da mora oditi s čela družbe, ki posluje rekordno. Golobu se mandat na čelu Gen-I izteče 17. novembra, soglasja za nov mandat pa ni dobil.

Slovenija Golobu se je zatresel glas, potem pa je snel rokavice ...

Za poslovanje družb odgovorna predvsem uprava

Infrastrukturni minister je za Delo nanizal dosedanje ukrepe vlade s področja zelenega prehoda: korake za gradnjo treh novih hidroelektrarn na srednji Savi, odprti so štirje državni prostorski načrti za vetrne elektrarne, vodijo vse postopke glede sončne energije, da bi bila omogočena zelena tranzicija, pripravili so strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij. "To je stvar politike, vse drugo pa uprav in nadzornih svetov posameznih družb," je poudaril.

Vrtovec je medtem znova poudaril, da je za delovanje in poslovanje družb odgovorna predvsem uprava, potem nadzorni sveti in SDH. Po njegovih besedah je celoten razvoj Gen-I potekal, ko je ta bil in še vedno je v državni lasti. "Odgovorna politika mora sprejemati ustrezne zakone in strategije, ki omogočajo razvoj posameznih podjetij. To tudi počnemo. Poudarjam pa, da slovenska zakonodaja onemogoča politiki neposreden vpliv na poslovanje družb v državni lasti," je dejal.

Nadzornike Gen energije sicer vodi Cvetko Sršen, nekdanji kandidat stranke SDS za župana Krškega in vodja tamkajšnjega območnega odbora stranke.

Menijo, da so državna podjetja njihova

O tem, kako določena uprava posluje, ali se spoštuje vsa zakonodaja in ali so bili vsi postopki izvedeni zakonito, morata po Vrtovčevih besedah presojati nadzorni svet in SDH kot skupščina, ne pa minister. "Ne strinjam pa se, da nekateri menijo, da so nenadomestljivi, tudi v politiki niso, in da svoje položaje jemljejo za dosmrtno pravico. Glede na odzive v javnosti, nekateri menijo, da so državna podjetja njihova. Ni res, lastnik je država - to so državljani in državljanke," je minister še izpostavil za časnik.

Zamenjave pa se nadaljujejo. Nadzorni svet družbe Elektro Maribor je na četrtkovem nadaljevanju izredne seje razrešil dosedanjega predsednika uprave Borisa Soviča, so tudi uradno sporočili iz omenjenega podjetja ter dodali, da bo do izbire novega predsednika uprave kot začasni vršilec dolžnosti družbo vodil Jože Hebar, doslej sicer predsednik nadzornega sveta družbe.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 17:24 12. November 2021.

    Prof. dr. Robert Golob je "ispekao zanat" pri že pokojnemu očetu Valentinu, takrat direktorju Soških elektrarn. Očeta so klicali "mr. …

  • 13:40 12. November 2021.

    Argumnet HSE menjajo upravovsake 2 leti in 400 mio minusa. uprave, kjer ljudje delajo 5 10 let imajo velike +. …

  • 13:29 12. November 2021.

    Minister Vrtovec je teolog in nima izpolnjenega nobenega pogoja, da vodi ministrstvo.je totalna nula iz znanja ekonkmije in vodenja v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.