Slovenija
32806 ogledov

Golobu se je zatresel glas, potem pa je snel rokavice ...

Slovenija 18.11.10, Robert Golob, direktor Gen i, energetika, Intervju, foto: Be Benjamin Kovač
Robert Golob je na dve uri trajajoči novinarski konferenci napadel politiko, ki Gen-I pušča brez vodstva.

"Imam privilegij, da lahko delam s tako predanimi ljudmi. Zaradi tega privilegija sem tukaj, ne borim se zase, ampak za njih, ne bomo dovolili, da nam politika, leva ali desna, uniči prihodnost naših otrok," je v začetku dejal Golob, premagala so ga čustva in glas se mu je zatresel.

Nadzorniki Gen Energije so od SDH dobili obvezno navodilo, da ne smejo podpreti novega mandata Goloba na čelu Gen-I. Mandat ima le še do 17. novembra.

"Gen-I je preveliko in preveč mednarodno vpeto podjetje, da ostane brez uprave. Do en teden pred iztekom mandata so vlekli, da bi lahko izvedli blitzkrieg, ker do ponedeljka ni bilo navodila, niso nič naredili. Podjetje, ki naredi tri milijarde evrov prometa, pustiš brez uprave in temu praviš odgovorno upravljanje. Minister Vrtovec je v kamero, pijan od oblasti, napovedal menjave, ko se začnejo izvajati, se pa skrije in nič ne ve. Je to odgovorna politika? Naj sprejme odgovornost za svoja dejanja, vsaj toliko poguma naj imajo, če že pameti nimajo," je bil oster Golob, ki zahteva, da se družbeniki usedejo in najdejo rešitev. "Sedem dni je veliko časa, še papeža praviloma imenujejo hitreje," je dejal. 

Na nadzornem svetu, ki je trajal približno pol ure, nadzorniki niso želeli videti predstavitve vizije. "Podiramo vse rekorde, to nadzornikov ne zanima. Lanski dobiček bomo presegli za štirikrat. Od treh milijard prihodkov je več kot 90 odstotkov ustvarjenih v tujini, dodane vrednosti pa je še več. Naš cilj ni, da smo povprečna slovenska kloaka, k čemur nas peha SDH," je dejal Golob.

Na pomislek, da lahko lastnik, to pa je posredno država, imenuje, kogar želi, je odgovoril: "To podjetje je v lasti Gen Energije in drugega družbenika, ki je državen. Ali to pomeni, da samo zato lahko politika prosto kadruje in uniči to podjetje. Politični sekretarji nimajo ne zakonske ne korporativne pravice imenovati nikogar nikamor, uprava Gen Energije je odgovorna za to imenovanje. Vsi družbeniki so bili usklajeni glede vseh točk, ki so šle na nadzorni svet Gen Energije. Ne gre za to, ali ti je kdo všeč, imenovanje uprave je vezano na vizijo. Ko so Jureta Sokliča, ki je bil kandidat za predsednika uprave, vprašali o viziji, je rekel, saj so moji kolegi že vse povedali, ker je njihova vizija takšna, ki je ne znam niti ponoviti. Saj to je jasno, tisto jutro so ga nagovorili k temu, da je soglašal, bil je kandidat za člana uprave. Žal mi je zanj, ker so ga tako skurili, sicer je prijatelj od ministra, ampak on je fajn, vesel bi ga bil v upravi."

Jaz sem preskrbljen, ne rabim službe, tukaj sem zato, ker uresničujem s kolegi poslanstvo v korist te države. Če si kaj uzurpiram, je to, da vem boljše od politikov, kaj je dobro za to državo. To prepoznavajo vsi družbeniki razen nadzornikov, ki brez navodil ne znajo misliti. Želim si, da bi prišla uprava z vizijo, ki bi bila boljša, bolj ambiciozna, ki bi rekla, naredili bomo vse, kar si si zamislil in še kaj več. Jaz bi rekel, hvala bogu. Kako naj pristanem, da podjetje, ki ga gradimo 15 let, prevzame nekdo, ki nima vizije?

Robert Golob

V pripravljenem uvodu so spomnili, da je pred vstopom Gen-I na trgu vladal monopol, nato so ceno znižali tudi drug ponudniki, enako pri zemeljskem plinu, leta 2016 so ponudili postavitev sončne elektrarne na ključ in da so že osmo leto najbolj zaupanja vreden dobavitelj, ki mu zaupa 400 tisoč odjemalcev. Spomnili so tudi, da je takratni državni sekretar za energetiko Janez Kopač po vstopu Gen-I na trg z elektriko izjavil, da Gen-I znižuje vrednost državnega premoženja in da bodo ukrepali, če bo treba.

Ko so mi rekli za Snežiča, sem se smejal ...

"Kaj se je spremenilo od 2012, ko je bil Kopač, zakaj si danes upajo dlje. Včasih je bil boj za politični prestiž, danes pa nekdo želi materialno oškodovati Gen-I in pri tem zaslužiti. Ko so mi pred letom dni rekli, da obstaja Rok Snežič, ki ima tak načrt, sem se smejal. Danes imam pričo, ki je to osebno slišala od Snežiča," je dejal Golob in na oder je prišel Tone Krkovič, ki je dejal, da je v Gen-I njegova prva in da upa, da zadnja civilna služba, sicer je vojak.

Na Dobu je bil zaprt skupaj z Janšo in Snežičem. Kakšen teden po prihodu na Gen-I ga je Krkovič poklical. Rekel mi je: "A ti si na Genu, tam je Robert Golob? Saj njega bomo umaknili." Ko ga je Krkovič vprašal, zakaj, pa je Snežič dejal, da sta na redni telefonski liniji in da se bodo dobili na kosilu z Robertom Dolancem in se bodo tam zmenili.

Če uprava Gen-I do 17. novembra ne bo imenovana, je možno tudi sodno imenovanje.

"Ne sprejemam, da je sodno imenovanje legitimen načrt za tako pomembno podjetje, kot je Gen-I. Po naravi sem optimist. Še vedno verjamem, da v sedmih dneh zmaga razum. Ta pravi, družbeniki se bodo uskladili in imenovali upravo s polnim mandatom. Ne zaradi mene, ampak ker Gen-I to potrebuje. Državni upravljavec je dal upravi Gen Energije obvezno navodilo, da ne smejo biti odgovorni. Sem optimist, da bo v naslednjem tednu SDH srečala pamet. Sodišče je bežanje od odgovornosti, ve se, kdo ne dovoli, da bi družbenik Gen Energija izpolnil svojo odgovornost, štirje so. Ve se, kdo je v nadzornem svetu Gen Energije, s strani političnih strank so imenovani, dva iz SMC, tam je menda gospodarstvo zelo v čislih, to sta Kavčič in Flegar, dva iz SDS, oni imajo tudi predsednika, Cveta Seršena, verjetno se odlično spozna na korporativno upravljanje, upam, da na Telekomu ne čaka na navodila," je bil oster Golob.

Če ne dobite mandata, kaj boste?

Po dolgem času si bom privoščil en dober dopust.

Kaj pa potem?

Dopusti so namenjeni ravno temu, da razmisliš o tem. Če imam plan B, se bom res boril za plan A? Torej ga nimam. Če ne bo uspel, bom šel na dopust, potem pa … Imam njivico, morda se bom posvetil poljedelstvu.

Ti fantje sanjajo samo o eni stvari

»Vsi vse vejo. Poanta ni v tem, kdo kaj ve, ampak kdo je pripravil načrt. Borut Dolanc ni edini sekretar, imate tri sekretarje, ki se usklajujejo. Nekdo je skoval načrt, ti nesrečneži ga pa izvajajo. Poanta je v tem, kdo se je svoji odgovornosti odpovedal, da se lahko načrt uresničuje. Minister menjave napove v kamero, potem pa nič več ne ve. Potem se pa vse menjave zgodijo v njegovem resorju. Vsi kadri, ki prosperirajo, so pa slučajno iz njegove stranke. Ti fantje sanjajo samo o eni stvari, kako dobiti firmo, ki jo s političnimi prijatelji prevzameš in potem denar izven Slovenije speljati, tega nihče ne vidi, če imaš pravo upravo, to ni problem,« je dejal Golob.

"Tajna privatizacija, kakšna beda, upam, da je komu nerodno"

Golob je bil vidno razočaran tudi nad izgovorom za njegovo menjavo, ki naj bi bil tajna privatizacija podjetja. Gre za polovični delež polovičnega lastnika Gen-I, ki ga je od Petrola pred petimi leti odkupil sam Gen-I. "Takrat je bilo 80, zdaj 160 milijonov vrednost kapitala, vsaj podvojila se je vrednost. To je varovalka, da ohranimo status javno-zasebnega partnerstva brez da poberemo en evro dobička, vse ostane državi. Najprej sta bila začasna lastnika tega deleža SOP in Gorenjska banka, potem samo Gorenjska banka, letos maja izstopi, načrt je bil, da jo zamenjamo, KD naj bi jo zamenjal, tudi temu je politika rekla ne. Če Gen-I nima statusa javno-zasebnega partnerstva morda lažje pridemo do zamenjave uprave. Če imamo javno-zasebno partnerstvo, lahko konkurenčno delamo v tujini, to je ključ do uspeha," je dejal. 

lastništvo gen-i | Avtor: Gen-I Gen-I

"14 dni pred iztekom našega mandata ugotovijo, da obstaja načrt za privatizacijo podjetja, ki je bilo na začetku stoodstotno zasebno. Menda tajni projekt se je začel poleti 2020, vsi so bili obveščeni, ok, nekateri nadzorniki so se vmes zamenjali. Še več, družbeniki so zahtevali to od nas, češ da je dovolj teh začasnih rešitev, dajmo se znebiti lastnega deleža v odprtem, mednarodnem postopku. Najeli smo mednarodnega svetovalca, Nemce, da bo vse ok za mednarodne trge. Naredili so poročilo, kako naj prodajamo, potem smo januarja seznanili vse živo v tej državi. 25. februarja letos smo zaključili s to fazo, debelo končno poročilo pravi, Gen-I je fantastično podjetje, lahko raste, če bo imel ustrezno lastništvo. To potem Požar marca objavi, kako je potem to še zdaj tajno. Potem gremo na SDH, ista uprava je bila kot zdaj, predstavimo dokument, ki pravi, vrnite v se v razmerje pol pol, prodajte delež na borzi, dovolite, da vaši odjemalci postanejo vaši lastniki. Raztrgali so ta dokument, predsednik uprave SDH je rekel, saj ne pričakuješ, da se bomo do tega opredeljevali. Nato pride dopis SDH z navodilom zamenjajte svetovalca, ker svetuje za Slovenijo nesprejemljiv model," je povedal Golob. Končni scenarij po tem predlogu je bil, da polovica Gen-I kotira na borzi. 

"In smo zamenjali svetovalca, podpisali smo nov dogovor z NLB, potem so se premislili sredi poletja in avgusta smo potem podpisali nov dogovor, da bomo to delali s KPMG. In potem se najde pronicljiva TV hiša, ki je našla tajni načrt privatizacije, tretji poskus iste stvari, ki naj bi se končala prihodnje leto. Prav ta mesec se izteka faza, ko naj bi dobili ponudbe tujih investitorjev, med njimi je tudi EBRD, največja riba, ki si jo jaz želim ujeti. Imeli smo 15 let, da bi prodali, vsi so vedeli vse ali pa bi morali, bilo je v vseh planih, tudi v planu, ki so ga potrdili v ponedeljek. V letnem poročilu na 11. strani v mojem nagovoru piše, tajni načrt v javno objavljenem letnem poročilu, tajna privatizacija, kakšna beda, upam, da je komu nerodno," je dejal Golob. 

Komentiral je tudi svojo plačo, ki je prav tako eden od očitkov, ki so se pojavili v medijih. "Moja plača je 214 tisoč evrov neto, ponosen sem nanjo, vse prihodke dobivam izključno v Sloveniji, da plačujem čim večje davke. Je pa samo 74 tisoč evrov fiksni prejemek, to je moja plača, ki jo dobim zato, ker sem na funkciji, vse ostalo je uspešnost in variabilni del, ki je odvisen od tega, ali presegamo zastavljene donose na kapital. Moja fiksna plača ni najvišja v energetiki, hočem, da sem izzvan. Ko mi na naš kapital presežemo 10,9-odstoten donos, ne kot moji kolegi v energetiki 4,5 ali nekaj takega, takrat smo upravičeni do nagrad za uspešnost. Jutri bodo dobili dodatno plačo iz naslova uspešnosti vsi zaposleni," je pojasnil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • groffriedrich 08:01 12.november 2021.

    Dokler bodo državo in pomembna mesta v gospodarstvu vodili bivši zaporniki,bo tako,kot je.Fanatiki,ki podpirajo vladajočo koalicijo se sploh ne zavedajo,da jim demokracija izginja pred očmi.Golob je samo še ena persona non grata,modus operandi te super vlade pa standardno vehementno obnašanje ...prikaži več in žaljenje vseh,ki se ne strinjajo z njimi.Sodnikom bodo stirali jajca,plačevanje davkov je glupo,za neprecepljenost smo krivi državljani...... Ja,seveda,za pufe je kriv pa sveti Peter?Katastrofa!

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 16:54 11.november 2021.

    Golob ne laži vednoi ti je bilo vseno za delavce gre ti le za tvojo ogromno plačo,ki znaša 18000 evrov mesečno!! Laži ti komu drugemu zadnji čas,da so te umaknili!!

  • bogdan76 16:34 11.november 2021.

    Odmeva tudi v globoki državi imajo mizerne plače nabirko za Goloba.