Vsak deseti, ki dobi astronomsko globo, v stečaj

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Desetina podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so jim dacarji izrekli astronomske globe zaradi brisanja ali neizdajanja računov, je v stečaju.
Oglej si celoten članek

Davčni inšpektorji so napisali 94 glob nad dvajset tisoč evrov, enajst podjetij in samostojnih podjetnikov je že v stečaju. 

Rekordna globa: 89.750 evrov

Davčni inšpektorji so odločbo o prekršku zaradi neizdajanja in brisanja računov izdali v 94 postopkih, najvišja izrečena globa pa je znašala 89.750 evrov. Od 94 glob so jih 45 dobili samostojni podjetniki (najvišja je bila 24 tisoč evrov), pravnim osebam pa so inšpektorji napisali 49 glob, najvišja izrečena globa je bila 89.750 evrov. 

Od podjetij, ki so jih doletele te astronomske globe, jih je šest v stečajnem postopku, med samostojnimi podjetniki pa jih je pet v osebnem stečaju. Dve podjetji, ki sta dobili globo, sta v prisilni poravnavi. 

Aprila nihče v stečaju in tri četrine glob prostovoljno plačanih

Aprila lani, ko smo zadnjič poročali plačevanju astronomskih glob, ni bilo v stečaju še nobeno podjetje, ki ga je doletela, kar tri četrtine glob pa je bilo prostovoljno plačanih. Podatka, koliko glob je bilo poravnanih prostovoljno, na Finančni upravi zdaj nimajo zbranega. Zagotovo pa jih dobra petina ni bila, saj je v postopku davčne izvršbe zaradi teh glob 15 pravnih oseb in šest samostojnih podjetnikov. 

Našli so jih še več, a še pišejo odločbe

Davčni inšpektorji so od 1. julija 2013, ko so začele veljati te izjemno visoke globe, do začetka letošnjega leta odkrili 126 primerov kršitev, za katere lahko izrečejo globe, višje od 20 tisoč evrov, za podjetja pa celo višje od 50 tisoč evrov, a v vseh primerih še ni bila izdana odločba. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 09:08 12. Februar 2015.

    Oprosti, ampak ni nakladanje, tudi sam sem pred mnogo leti imel svojo firmo, res pa da takrat še ni bilo …

  • 16:58 11. Februar 2015.

    No, tudi takšnemu nakladanju ne verjamem. Tale neumnost o rokavicah in navodilih je zagotovo izmišljena, pa tudi tista o nepravilni …

  • 16:16 11. Februar 2015.

    Pa drugače sem za vestno pobiranje davkov, da ne bo pomote. Samo zadeva se je spremenila v hajko. Za vsako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.