Vstopnin za park Tivoli ne bodo pobirali

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Skrb, da bodo za vstop v Tivoli uvedli vstopnino je zaenkrat odveč. Odprta je le možnost, da bi v prihodnosti lahko zaračunali npr. vodene oglede, tematske poti ali vstopnino v programski del informativnega centra.
Oglej si celoten članek

Svetniki so na 21. seji mestnega sveta ta teden sprejeli Predlog odloka o koncesiji za upravljanje Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki jev javnosti zbudil precej razburjenja, še zlasti pri poslancih Združene levice.

Omenjeni odlok med drugim govori o virih financiranja javne službe, ki jo izvaja koncesionar, med katerimi je predvidena tudi vstopnina na območjui krajinskega parka. Višino vstopnine glede na 2. točko 8. člena določi mestni svet s sklepom. 

A kot so nam pojasnili na Mestni občini Ljubljana "vstopnine v park, kot napačno domnevajo nekateri poslanci in mestni svetniki ter mediji, ne bodo zaračunavali":

"Nikakor ni mišljeno, da se bo upravljanje Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib financiralo z vstopninami, ki jih bodo plačevali uporabniki parka (sprehajalci, tekači, kolesarji …), temveč je s tem določilom eventuelno odprta možnost v prihodnosti, da lahko upravljavec zaračuna na primer vodene oglede parka, tematske poti ali vstopnino v programski del informativnega centra."

Le za morebitna strokovna vodenja

Na občini pojasnjujejo, da na podlagi 8. člena predloga Odloka o koncesiji za upravljanje Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib višino vstopnin določi Mestni svet s sklepom.

"Strokovna vodenja bodo na voljo šele, ko bo upravljavec za ta dela zaposlil strokovnjake," pa še razlagajo pri MOL. "Ker pa krajinski park nima informativnega centra ali tematske poti, dejansko o vstopnini nihče ne razmišlja. O morebitnih vstopninah za prej navedene storitve v organizaciji upravljavca se bo razpravljalo šele, ko bodo te storitve dejansko na voljo."

Pojasnjujejo tudi, da vsi akti države, s katerimi je razglasila zavarovana območja v Sloveniji, predvidevajo vstopnine kot vir financiranja upravljanja parkov.

Ljubljana ima 75 odstotkov zelenih površin

"Pobiranje vstopnine v park bi bilo tudi tehnično neizvedljivo, ker bi bilo potrebno park ograditi, in enako velja za vse druge parke, česar pa ne nameravamo storiti," še pojasnjujejo pri MOL.

Dodajajo, da imamo v Ljubljani 75 odstotkov zelenih površin in da so v zadnjih desetih letih kar 90 ha degradiranih površin spremenili v parke z igrišči in drugimi vsebinami za javnost (Šmartinski in Severni park, RIC Sava, Park Rakova jelša …), njihova uporaba pa je brezplačna in bo tako tudi ostalo.

"S tem," zaključujejo pri MOL, "le še bolj dokazujemo, da povečujemo dostopnost do kakovostno urejenih javnih površin, ne pa jo omejujemo."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • ode
    07:24 22. December 2016.

    Ker je park Tivoli predvsem pasji sekret, bi bilo treba takoj uvesti vstopnino za vstop s psom.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.