Več kot polovica je izbrala to možnost

Foto: Profimedia
Več kot polovica zavezancev se je letos odločila za elektronsko pot.
Oglej si celoten članek

Vsako leto okoli 250 tisoč zavezancev oddaja vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. Finančna uprava je tako do 5. februarja, ko se vsako leto izteče rok za vlaganje omenjene olajšave, običajno dobila gore papirnatih obrazcev, ki jih je bilo nato treba ročno vnesti v elektronski sistem. 

Da bi se izognili gori papirjev, so na finančni upravi v zadnjih letih storili kar nekaj korakov v smeri približanja elektronskih poti uporabnikom njihovih storitev. Vstop v eDavke so omogočili brez digitalnega potrdila, eDavke si je mogoče naložiti tudi kot mobilno aplikacijo, vloga za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je v eDavkih predizpolnjena itd. 

Pretekli napori so letos obrodili sadove. "Letos je namreč prek eDavkov oddalo vlogo 139.295 zavezancev, kar je 40.841 ali 41 odstotkov več kot preteklo leto. Leta 2019 smo prejeli 66.761 takšnih vlog, leta 2020 smo prejeli 98.454 vlog, letos pa, kot rečeno, 139.295. Glede na to, da je vsako leto oddanih približno 250.000 vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, ji je bilo letos elektronsko oddanih približno 55 odstotkov, lani pa 40 odstotkov," pravi Stojan Glavač, svetovalec za odnose z javnostmi Finančne uprave RS.

"Razlogov za velik porast elektronskih vlog je več: dobra izkušnja z eDavki, zaradi spremljanja turističnih bonov si je poleti aplikacijo zelo veliko ljudi naložilo na svoje telefone," pove Glavač in doda: "Zaradi epidemije ni bilo mogoče oddati papirnatih vlog v vložiščih, pripomogla je tudi zelo aktivna promocija prek medijev in družbenih medijev".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.