Slovenija
3383 ogledov

Več kot polovica je izbrala to možnost

mobilni telefon telefon
Več kot polovica zavezancev se je letos odločila za elektronsko pot.

Vsako leto okoli 250 tisoč zavezancev oddaja vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. Finančna uprava je tako do 5. februarja, ko se vsako leto izteče rok za vlaganje omenjene olajšave, običajno dobila gore papirnatih obrazcev, ki jih je bilo nato treba ročno vnesti v elektronski sistem. 

Da bi se izognili gori papirjev, so na finančni upravi v zadnjih letih storili kar nekaj korakov v smeri približanja elektronskih poti uporabnikom njihovih storitev. Vstop v eDavke so omogočili brez digitalnega potrdila, eDavke si je mogoče naložiti tudi kot mobilno aplikacijo, vloga za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je v eDavkih predizpolnjena itd. 

Pretekli napori so letos obrodili sadove. "Letos je namreč prek eDavkov oddalo vlogo 139.295 zavezancev, kar je 40.841 ali 41 odstotkov več kot preteklo leto. Leta 2019 smo prejeli 66.761 takšnih vlog, leta 2020 smo prejeli 98.454 vlog, letos pa, kot rečeno, 139.295. Glede na to, da je vsako leto oddanih približno 250.000 vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, ji je bilo letos elektronsko oddanih približno 55 odstotkov, lani pa 40 odstotkov," pravi Stojan Glavač, svetovalec za odnose z javnostmi Finančne uprave RS.

"Razlogov za velik porast elektronskih vlog je več: dobra izkušnja z eDavki, zaradi spremljanja turističnih bonov si je poleti aplikacijo zelo veliko ljudi naložilo na svoje telefone," pove Glavač in doda: "Zaradi epidemije ni bilo mogoče oddati papirnatih vlog v vložiščih, pripomogla je tudi zelo aktivna promocija prek medijev in družbenih medijev".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.