Vzgojiteljica, ki je maltretirala otroke, obsojena na leto dni pogojne kazni

Foto: Profimedia
Čeprav je sodnica vzgojiteljico spoznala za krivo petih nasilnih dejanj nad otroki, je dosodila le pogojno kazen.
Oglej si celoten članek

Koprsko okrožno sodišče je nekdanjo vzgojiteljico v italijanskem vrtcu v Hrvatinih Franko Kovačič, zaradi surovega ravnanja z otroki, obsodilo na enoletno pogojno kazen s poskusno dobo dveh let. Tožilstvo je za vzgojiteljico zahtevalo dve leti zapora.

Sodišče sprejelo le izjave staršev, ki so jih potrdile sodelavke

Sodnica Darja Srabotič je vzgojiteljico spoznala za krivo petih nasilnih ravnanj z otroki, za preostalih dvanajst otrok je bila oproščena. "Sodišče je verjelo samo tistim izjavam od staršev otrok, ki so jih potrdile tudi sodelavke obtožene. Ostalih izjav izjave sodišče ni moglo šteti za verodostojne, ker izjave niso bile zbrane pravilno ali pa so otroci obiskovali vrtec v obtoženkini skupini v obdobju, ki ga ne zajema obtožnica,” je povedala po razglasitvi sodbe. Poleg pogojne kazni je sodnica vzgojiteljici izrekla še triletno prepoved dela z otroki.
Zadnja štiri leta Kovačevičeva sicer ne dela več kot vzgojiteljica. 

Tepla, vlekla za ušesa, stresala in kričala nanje

Kovačičeva naj bi otroke tepla po telesu in obrazu, nanje kričala, jih poniževala, na silo posedala in pošiljala v klop za poredne, vlekla za ušesa, enemu vzela kosilo, da je ostal lačen, tresla za ramena, zapirala v stranišče, enemu porušila zgrajeno hišico iz lego kock in jim grozila, da jih bo ubila. Sama je očitke zavračala in trdila, a otroka ni udarila po nogi, ampak mu nogo samo umaknila, da drugega ni pretepla na stranišču, da otrokom ni nikoli grozila, da jih bo ubila, in da jih za kazen ni pošiljala v kot ...

Tožilka Nataša Valentič Kuštra pa je prepričana, da so na sojenju dokazali vseh 17 kaznivih dejanj surovega ravnanja z otroki. Za vsakega od 17 otrok je predlagala izrek kazni dveh mesecev zapora, nato pa že omenjeno enotno zaporno kazen dveh let zapora.
Tožilka se je oprla tako na izjave staršev kot drugih vzgojiteljic. Vsi starši, ki so po nasvetu psihologa z otroki odigrali igro vlog, s čimer se je po njenem mnenju razkrilo ravnanje obtoženke, so namreč pričali podobno. 

Kovačičevo sta obremenili tudi vzgojiteljici. Tako je ena sama videla, kako je obtoženka kričala na otroka in ga stresala, poleg tega pa pričala, da ima Kovačičeva "vojaški način vzgajanja", da je "obsedena z redom" in celo "nevarna za otroke". Kot je povzela tožilka, je tudi druga vzgojiteljica pričala o vsakodnevnih poniževanjih otrok. 

Po prepričanju Valentič Kuštrove je preveč primerov otrok, ki so vsi izpovedali primere fizičnega in psihičnega nasilja, in preveč obtožb, da ne bi bile resnične. "Do nasilja nad otroki moramo imeti vsi ničelno toleranco," je še dodala tožilka.

Zagovornica: Starši do prijave niso opazili ničesar

Zagovornica obtožene Brankica Savić pa je nasprotno menila, da dokazni postopek ni potrdil obtožb zoper Kovačičevo, zaradi česar je sodišču predlagala oprostitev po vseh točkah obtožnice. Kot je opozorila, je takratna vršilka dolžnosti ravnateljice vrtca podala prijavo kaznivega dejanja zoper obtoženko zaradi domnevnega surovega ravnanja nad enim otrokom, šele nato pa so se zvrstile prijave drugih staršev.

Starši torej do tedaj niso opazili, da bi bilo karkoli narobe z njihovimi otroki, vsaj dokler se niso pojavile govorice na račun Kovačičeve. To po prepričanju odvetnice kaže na sugestibilnost staršev, ki se je prenesla tudi na otroke. Ti so bili namreč zelo majhni, vprašanja staršev pa naj bi že implicirala odgovore. Ob vsem tem je za odvetnico pomembno, da z otroki ni bil opravljen noben forenzični intervju.

"Šlo je za osebne zamere"

Negativna pričanja dveh vzgojiteljic je Savićeva pripisala njunim osebnim zameram do Kovačičeve. Ta je vzgojiteljice obtožila, da so se skrivaj dobivale s starši in jim govorile, kaj naj napišejo v prijavo. Nenazadnje pa je glede odnosa Kovačičeve poudarila, da je bila ta kot vzgojiteljica morda stroga, vendar je to počela zato, da bi otrokom postavila meje, "biti strog učitelj pa ni isto kot to, kar se ji očita".

Kovačičeva je zavrnila vse očitke o surovem ravnanju z otroki, pričanji svojih bivših sodelavk pa označila za zlonamerni. Kot je poudarila, je šlo za ščuvanje staršev proti njej osebno z namenom, da jo po več kot 30 letih uspešnega dela v vrtcu razrešijo z delovnega mesta. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:55 12. Oktober 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.