Slovenija
3471 ogledov

Vzgojiteljica surovo nad 18 otrok

Vrtec
Vzgojiteljica slovenskega vrtca nedopustno ravnala z otroki.

Ravnanja Franke Kovačič, kot so opisana v sodnem spisu, so presegla meje vzgojnega ravnanja z otroki ter so bila napačna, neustrezna in groba, je na sojenju vzgojiteljici iz vrtca v Hrvatinih povedala izvedenka klinične psihologije. Navedla je, da se mnenje opira le na informacije, pridobljene iz sodnega spisa, saj ni opravila pogovorov z vpletenimi otroki in njihovimi starši. Odgovori v njenem mnenju so tako vsaj delno teoretične narave.

Nekdanji vzgojiteljici tožilstvo očita, da je od začetka leta 2013 do poleti 2015 surovo ravnala z 18 malčki.

"Lažnega spomina" pri otrocih praktično ni

Glede verodostojnosti izpovedb otrok je Černelič Mrakova pojasnila, da petletni otroci lahko objektivno odgovorijo na preprosta vprašanja enako dobro kot odrasli. Od štiri do pet let stari otroci lahko tako podajo natančen opis dogajanja in se spominjajo posameznih dogodkov. Otroci med tretjim in petim letom starosti pa so sicer sugestibilni in lahko v svojo pripoved vključijo tudi zmotne informacije.

Po drugi strani pa je "lažnega spomina" pri otrocih te starosti zelo malo ali skoraj nič. Na vprašanje tožilke Nataše Valentič Kuštra, kako je mogoče, da je toliko otrok dalo zelo podobne opise dogajanja v vrtcu, pa je izvedenka poudarila, da otroci v veliki večini niso nagnjeni k laganju ali pretiravanju in za kaj takega ne bi imeli niti razlogov.

otrok zloraba deklica Sum spolne zlorabe Slovenija Inšpektorat preverja zlorabo štiriletne deklice v vrtcu

Kričanje in poniževanje enakovredno fizičnemu nasilju

Ob navedbah tožilke, da je obtoženka že v letih 2009 in 2012 prejela opomina v zvezi s svojim ravnanjem, je izvedenka ocenila, da "če se zgodi enkrat, je to naključje, če dvakrat je slučaj, tretjič pa gre za aksiom".

Na splošno je Černelič Mrakova tudi ocenila, da je psihično nasilje nad otroki v obliki kričanja nanje in njihovega poniževanja enakovredno fizičnemu nasilju.

Na vprašanje obrambe je izvedenka ocenila še, da bi forenzični intervju s štiriletnimi otroki dal povsem verodostojne izjave, a hkrati priznala, da bi se štiriletnik o dve leti starih dogodkih zelo malo spominjal.

zavod Kengurujčki Slovenija Novo v primeru zanemarjanja otrok v vrtcu Kengurujčki Protest zaradi vzgojiteljice Zaplet Slovenija Otroci s transparenti v bran vzgojiteljici

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 14:43 09.julij 2019.

    naši blatnodolski šol0ki so tudi bili en trop psihičev, samo takrat si nihče ni upal jim iti v kontra, ker pač "vzgoja in izobraževanje" v kolhozih gre po smernicah revolucije 🤡🌍

  • jakec1575 14:10 09.julij 2019.

    Zelo zanimivo dejstvo je, da se za delo zo troki, delo s pomočjo potrebnimi velikokrat odlocajo osebnosti, ki imajo neko vrsto psiholoske motnje. Kjer lahko zacvetijo nad nekom oz. na racun nekoga. Zato je se posebno na taka delovna mesta ...prikaži več potrebo uvesti uvodne psiholoske teste za novo zaposlitev ter preverjalne teste za ze zaposlene.