Slovenija
1725 ogledov

Inšpektorat preverja zlorabo štiriletne deklice v vrtcu

otrok zloraba deklica Shutterstock
Štiriletnica je dogajanje opisala na način, ki si ga ne bi mogla izmisliti, pravijo v Združenju proti spolnemu zlorabljanju.

Inšpektorat za šolstvo in šport je po tem, ko je bilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport preko medijev obveščeno o primeru domnevne spolne zlorabe otroka v enem od vrtcev, začel postopke preverjanja. Gre za primer, ki ga je razkrilo Združenje proti spolnemu zlorabljanju. V enem od slovenskih vrtcev spolno zlorabljena štiriletna deklica.

Štiriletnica nazorno opisala

Štiriletnica je pred tremi tedni najprej staršem, nato pa še vzgojiteljem pokazala, kaj naj bi ji počel vzgojitelj v njeni skupini, kadar sta sama. Deklica je rada hodila v vrtec, nato pa tega ni več hotela, ker se je bala vzgojitelja, staršem pa je na svoj način pojasnila, kaj ji je počel. 

Vodstvo vrtca se dva tedna ni zganilo

Združenje je takoj vložilo kazensko ovadbo na tožilstvo, vodstvo vrtca pa kar dva tedna ni naredilo ničesar. Pozneje je vendarle vložilo prijavo na policijo in vzgojitelja premestilo v drugo skupino, še vedno pa je v stiku z otroki. Medtem sta podobne reči kot domnevno zlorabljena deklica začela opisovati še en fantek in deklica, je včeraj poročal Pop TV. Vzgojitelj naj bi bil še vedno v vrtcu. 

"V primeru, ko gre za nasilje nad otrokom, je ravnatelj dolžan vzgojitelja takoj umakniti z delovnega mesta in zavarovati žrtev nasilja," pravi predsednica skupnosti vrtcev Janja Bogataj.

Ministrstvo: Žrtev je treba zavarovati takoj

"Odgovornost ravnateljic oziroma ravnateljev vrtcev je, da v primeru suma zlorabe otroka takoj zavarujejo domnevno žrtev nasilja, vzgojiteljico oziroma vzgojitelja pa takoj umaknejo z delovnega mesta. Nedopustno je, če ne ukrepajo in da o sumu zlorabe ne obvestijo pristojnih institucij," poudarjajo na ministrstvu. 

Šolski inšpektorat lahko v primeru utemeljenega suma, da je delavec napeljeval k spolni zlorabi ali spolno zlorabljal otroka, slednjemu izreče suspenz. Ob tem v inšpekcijskem postopku spremljajo in preverjajo tudi aktivnosti in izvedene ukrepe s strani vodstev vzgojno-izobraževalnih ustanov.

 

Komentarjev 4
  • letalec 21:24 24.maj 2019.

    Tudi ravnateljica vrtca ni nič manj kriva kot ta pedofil. Tudi njo bi bilo potrebno takoj suspendirati in ji več ne omogočiti vodenje takšnih ustanov. SRAMOTA!

  • popokatopetl 16:11 23.maj 2019.

    Šmorn da ravnatelji še vedno ne znajo takoj do policije, pogosto denial "joj saj to se nam vendar ne more dogajat" in ne-ukrepi. Je pa običajno problem kako do dokazov in obsodbe, ne da bi dodatno izpostavljal žrtve.

  • Avatar MS
    MS 15:43 23.maj 2019.

    Monstruma ki mu ni sveta niti nebogljenost štiri letne nedolžne deklice je treba kastrirati! Vodstvo vrtca pa odstaviti in kazensko prijaviti!