Z alkoholom gremo hitreje

Foto: Žurnal24 (Foto: arhiv Zurnal24)
Alkohol in promet. Tretjina tistih, ki pijejo alkohol, rada vozi hitro. Nadpovprečno pijejo mladi, stari med 20 in 29 let.
Oglej si celoten članek

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je pred uvedbo štirih novih zakonov na področju cestnoprometnih predpisov pridobil podatke o odnosu voznikov do pitja alkoholnih pijač. Ugotovili so, da je poraba alkohola v Sloveniji za šest odstotkov višja kot pri naših južnih sosedih. Medtem ko imajo Hrvatje raje žgane pijače, se mi pogosteje odločamo za vino in pivo.

Samski pijejo več
"V slovenski populaciji je polovica takih, ki vsaj dvakrat na mesec zaužijejo alkohol. Moških, ki uživajo alkohol, je dvakrat več kot žensk. Nadpovprečno glede na populacijo pijejo mladi v starosti med 20 in 29 let. Med njimi je 54 odstotkov takih, ki si alkohol privoščijo vsaj dvakrat na mesec. Glede na zakonski stan pa nekoliko pogosteje pijejo samski," so v povzetku raziskave zapisali na Mediani in dodali, da se poraba alkohola razlikuje glede na okolje, v katerem živimo – v ruralnem okolju je namreč poraba alkohola višja.

Starejši doma, mladi zunaj
Domača uporaba alkohola je nekoliko značilnejša za starejše, medtem ko je za mlade (od 20 do 30 let) bolj značilno pitje alkohola zunaj doma.

Raziskava je pokazala še, da glede na celotno populacijo tretjina uporabnikov alkohola rada vozi (pre)hitro. "Podatek je skrb vzbujajoč, saj sta alkohol in hitra vožnja najpogostejša dejavnika za nastanek nesreč s smrtnim izidom," ocenjujejo. Celotno raziskavo si lahko ogledate na tej povezavi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.