Slovenija
22 ogledov

Z alkoholom gremo hitreje

(Foto: arhiv Zurnal24) Žurnal24 main
Alkohol in promet. Tretjina tistih, ki pijejo alkohol, rada vozi hitro. Nadpovprečno pijejo mladi, stari med 20 in 29 let.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je pred uvedbo štirih novih zakonov na področju cestnoprometnih predpisov pridobil podatke o odnosu voznikov do pitja alkoholnih pijač. Ugotovili so, da je poraba alkohola v Sloveniji za šest odstotkov višja kot pri naših južnih sosedih. Medtem ko imajo Hrvatje raje žgane pijače, se mi pogosteje odločamo za vino in pivo.

Samski pijejo več
"V slovenski populaciji je polovica takih, ki vsaj dvakrat na mesec zaužijejo alkohol. Moških, ki uživajo alkohol, je dvakrat več kot žensk. Nadpovprečno glede na populacijo pijejo mladi v starosti med 20 in 29 let. Med njimi je 54 odstotkov takih, ki si alkohol privoščijo vsaj dvakrat na mesec. Glede na zakonski stan pa nekoliko pogosteje pijejo samski," so v povzetku raziskave zapisali na Mediani in dodali, da se poraba alkohola razlikuje glede na okolje, v katerem živimo – v ruralnem okolju je namreč poraba alkohola višja.

Starejši doma, mladi zunaj
Domača uporaba alkohola je nekoliko značilnejša za starejše, medtem ko je za mlade (od 20 do 30 let) bolj značilno pitje alkohola zunaj doma.

Raziskava je pokazala še, da glede na celotno populacijo tretjina uporabnikov alkohola rada vozi (pre)hitro. "Podatek je skrb vzbujajoč, saj sta alkohol in hitra vožnja najpogostejša dejavnika za nastanek nesreč s smrtnim izidom," ocenjujejo. Celotno raziskavo si lahko ogledate na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.