Z bankami bo križ še šest let

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Po Arharjevih besedah banke še pet let po krizi ne bodo rasle.
Oglej si celoten članek

"Japonska je bila deset let v krizi, prva pozitivna rast v bankah pa je bila šele po 15 letih,“ je na vprašanje, kdaj bodo banke bolje poslovale, odgovoril France Arhar. V Sloveniji je za letos in prihodnje leto napovedan padec BDP, kar bi po analogiji pomenilo, da rasti v bančnem sektorju ne bo še vsaj šest let. 



Arhar ne razume, zakaj tako hitimo s spremembami zakona o bančništvu, o katerem bodo jutri odločali poslanci. Po tem zakonu bi bili z izgubami pri reševanju banke udeleženi tudi imetniki podrejenih obveznic. Arhar je ob tem opozoril na nevarnost omajanja zaupanja v banke, poleg tega pa meni, da se zastavlja vprašanje retroaktivnosti zakona. "Podrejene obveznice bi dopolnjevale kapital v primeru stečaja, zdaj pa govorijo o virtualnih stečajih bank. Kaj je to? Če bi vlagatelji to vedeli, je vprašanje, ali bi se kljub višjim obrestim odločili za nakup,“ je opozoril Arhar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.