Slovenija
25 ogledov

Z bankami bo križ še šest let

France Arhar Anže Petkovšek
Po Arharjevih besedah banke še pet let po krizi ne bodo rasle.

"Japonska je bila deset let v krizi, prva pozitivna rast v bankah pa je bila šele po 15 letih,“ je na vprašanje, kdaj bodo banke bolje poslovale, odgovoril France Arhar. V Sloveniji je za letos in prihodnje leto napovedan padec BDP, kar bi po analogiji pomenilo, da rasti v bančnem sektorju ne bo še vsaj šest let. 



Arhar ne razume, zakaj tako hitimo s spremembami zakona o bančništvu, o katerem bodo jutri odločali poslanci. Po tem zakonu bi bili z izgubami pri reševanju banke udeleženi tudi imetniki podrejenih obveznic. Arhar je ob tem opozoril na nevarnost omajanja zaupanja v banke, poleg tega pa meni, da se zastavlja vprašanje retroaktivnosti zakona. "Podrejene obveznice bi dopolnjevale kapital v primeru stečaja, zdaj pa govorijo o virtualnih stečajih bank. Kaj je to? Če bi vlagatelji to vedeli, je vprašanje, ali bi se kljub višjim obrestim odločili za nakup,“ je opozoril Arhar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.