Z eno izjemo lani najslabše v zadnjih desetih letih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Bruto domači proizvod se je lani povečal za 1,6 odstotka, v zadnjem četrtletju pa v primerjavi z enakim obdobjem leto prej za 2,2 odstotka.
Oglej si celoten članek

Z izjemo padca BDP za 4,2 odstotka leta 2020 je to najnižja rast BDP v zadnjih desetih letih.

"K rasti BDP so pozitivno prispevale bruto investicije v osnovna sredstva (povečale so se za 9,5 %) in končna potrošnja gospodinjstev, ki se je dvignila za 1,3 %. Negativno je na rast BDP vplivalo zmanjšanje zalog, in sicer za 4,4 odstotne točke. Zunanje povpraševanje (izvoz) se je zmanjšalo za 2,0 %, uvoz pa za 5,1 %. Zaradi izrazitejšega upada uvoza v primerjavi z izvozom se je zunanjetrgovinski presežek povečal in k rasti BDP prispeval 2,8 odstotne točke," so zapisali v statističnem uradu.

V zadnjem četrtletju je BDP v primerjavi z enakim obdobjem lani zrasel za 2,2 odstotka, kar je najvišja četrtletna rast v lanskem letu (sicer so bile rasti 1,1, 1,7 in 1,3 odstotka).

"Domača potrošnja se je zvišala za 0,7 %. Končna potrošnja je zrasla za 2,2 %, bruto investicije pa so se zmanjšale za 4,2 %. K njihovemu upadu je znatno prispevalo zmanjšanje zalog, medtem ko so se bruto investicije v osnovna sredstva dvignile za 9,1 %; največji vpliv so imele investicije v gradbene objekte. Potrošnja gospodinjstev se je povečala, in sicer za 1,2 %. Podobno kot v prejšnjih četrtletjih smo zaznali upad pri menjavi blaga in storitev s tujino. Obseg uvoza se je v lanskem zadnjem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem leto prej zmanjšal za 4,0 %. Znižal se je tudi izvoz, in sicer za 2,3 %. Zunanjetrgovinski presežek je k rasti obsega BDP prispeval 1,5 odstotne točke," so pojasnili na statističnem uradu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 04:08 15. Februar 2024.

    lani 1,6% pred golobom pa 8%

  • 11:29 14. Februar 2024.

    Bi kdo izmed vas "novinarjev", ki pišete te članke zadeve primerjal z EU in povedal, da je "naš vzor" Nemčija …

  • 11:16 14. Februar 2024.

    mi plešemo, boli nas kurac za rast BDP...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.