Slovenija
1375 ogledov

Z eno izjemo lani najslabše v zadnjih desetih letih

pisarna računalniki sodelavci Profimedia
Bruto domači proizvod se je lani povečal za 1,6 odstotka, v zadnjem četrtletju pa v primerjavi z enakim obdobjem leto prej za 2,2 odstotka.

Z izjemo padca BDP za 4,2 odstotka leta 2020 je to najnižja rast BDP v zadnjih desetih letih.

"K rasti BDP so pozitivno prispevale bruto investicije v osnovna sredstva (povečale so se za 9,5 %) in končna potrošnja gospodinjstev, ki se je dvignila za 1,3 %. Negativno je na rast BDP vplivalo zmanjšanje zalog, in sicer za 4,4 odstotne točke. Zunanje povpraševanje (izvoz) se je zmanjšalo za 2,0 %, uvoz pa za 5,1 %. Zaradi izrazitejšega upada uvoza v primerjavi z izvozom se je zunanjetrgovinski presežek povečal in k rasti BDP prispeval 2,8 odstotne točke," so zapisali v statističnem uradu.

V zadnjem četrtletju je BDP v primerjavi z enakim obdobjem lani zrasel za 2,2 odstotka, kar je najvišja četrtletna rast v lanskem letu (sicer so bile rasti 1,1, 1,7 in 1,3 odstotka).

"Domača potrošnja se je zvišala za 0,7 %. Končna potrošnja je zrasla za 2,2 %, bruto investicije pa so se zmanjšale za 4,2 %. K njihovemu upadu je znatno prispevalo zmanjšanje zalog, medtem ko so se bruto investicije v osnovna sredstva dvignile za 9,1 %; največji vpliv so imele investicije v gradbene objekte. Potrošnja gospodinjstev se je povečala, in sicer za 1,2 %. Podobno kot v prejšnjih četrtletjih smo zaznali upad pri menjavi blaga in storitev s tujino. Obseg uvoza se je v lanskem zadnjem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem leto prej zmanjšal za 4,0 %. Znižal se je tudi izvoz, in sicer za 2,3 %. Zunanjetrgovinski presežek je k rasti obsega BDP prispeval 1,5 odstotne točke," so pojasnili na statističnem uradu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • andrija 04:08 15.februar 2024.

    lani 1,6% pred golobom pa 8%

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 11:29 14.februar 2024.

    Bi kdo izmed vas "novinarjev", ki pišete te članke zadeve primerjal z EU in povedal, da je "naš vzor" Nemčija v recesiji in drugi vzor Avstrija ima že precej višjo inflacijo od nas...Seveda ne, ker ste plačani za blatenje te vlade..

  • Soljatar 11:16 14.februar 2024.

    mi plešemo, boli nas kurac za rast BDP...