Z IJS sporočili odlične novice, rumeni bi lahko postali že danes!

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Na IJS so izračunali, da bi ob enakem trendu razvoja epidemije lahko v rumeno fazo prešli že danes.
Oglej si celoten članek

Epidemija počasi upada, ocenjujejo raziskovalci na Institutu Jožef Stefan (IJS). Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,90, tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb pa je 611. Dobra novica je tudi, da število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let upada.

Stanje, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan, bi po njihovih izračunih lahko dosegli že v prvi polovici junija.

Foto: IJS Projekcija dnevni pozitivni testi

V rumeno fazo že danes?

Trenutno smo v oranžni fazi, za prehod v rumeno fazo pa morata biti izpolnjena dva pogoja - tedensko povprečje potrjenih primerov mora biti nižje od 600, v bolnišnicah pa mora biti hospitaliziranih manj kot 500 ljudi. Po podatkih vlade je trenutno hospitaliziranih 508 oseb, 7-dnevno povprečje novoodkritih primerov pa znaša 610,6.

Na IJS so izračunali, da bi ob enakem trendu razvoja epidemije lahko v rumeno fazo prešli že danes. To bi pomenilo dodatno sproščanje turističnih nastanitev ter pouk v srednjih šolah in na fakultetah brez omejitev.

Foto: Vlada RS vladni semafor sproščanja ukrepov

Koliko ljudi se je do zdaj že okužilo?

Kot ocenjujejo na IJS, se je v prvem valu okužil približno vsak stoti prebivalec, na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem valu pa se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 3,5-krat toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 1 % prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec, ocenjujejo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 00:37 12. Maj 2021.

    Vsi vemo, da so vse te številke popolnoma brez pomena, tole je še najbolj zgovorno, poglejte pod Slovenija: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps Samo …

  • 07:25 11. Maj 2021.

    Šlogarji delajo s polno paro!!!

  • 23:03 10. Maj 2021.

    jutri rumeni v petek spet rdeči...aja ne je vikend vmes...bomo v ponedeljek spet rdeči....bedarija

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.