Slovenija
10703 ogledov

Z IJS sporočili odlične novice, rumeni bi lahko postali že danes!

mestni utrip Saša Despot
Na IJS so izračunali, da bi ob enakem trendu razvoja epidemije lahko v rumeno fazo prešli že danes.

Epidemija počasi upada, ocenjujejo raziskovalci na Institutu Jožef Stefan (IJS). Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,90, tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb pa je 611. Dobra novica je tudi, da število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let upada.

Stanje, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan, bi po njihovih izračunih lahko dosegli že v prvi polovici junija.

Projekcija dnevni pozitivni testi | Avtor: IJS IJS

V rumeno fazo že danes?

Trenutno smo v oranžni fazi, za prehod v rumeno fazo pa morata biti izpolnjena dva pogoja - tedensko povprečje potrjenih primerov mora biti nižje od 600, v bolnišnicah pa mora biti hospitaliziranih manj kot 500 ljudi. Po podatkih vlade je trenutno hospitaliziranih 508 oseb, 7-dnevno povprečje novoodkritih primerov pa znaša 610,6.

Na IJS so izračunali, da bi ob enakem trendu razvoja epidemije lahko v rumeno fazo prešli že danes. To bi pomenilo dodatno sproščanje turističnih nastanitev ter pouk v srednjih šolah in na fakultetah brez omejitev.

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Koliko ljudi se je do zdaj že okužilo?

Kot ocenjujejo na IJS, se je v prvem valu okužil približno vsak stoti prebivalec, na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem valu pa se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 3,5-krat toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 1 % prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec, ocenjujejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • JZekspert 00:37 12.maj 2021.

    Vsi vemo, da so vse te številke popolnoma brez pomena, tole je še najbolj zgovorno, poglejte pod Slovenija: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps Samo tisti komentator, ki je *diamantno trd v glavo* TM (ne bom ga po nepotrebnem omenjal, da si ne umažem ust) ...prikaži več še vedno sam sebe prepričuje, da rabi vsaj tri sloje mask v gatah posranih... pa da dobi seveda 'dnevno malico' za plačano komentiranje. Ne nasedajte temu patetiku.

  • Avatar pantani
    pantani 07:25 11.maj 2021.

    Šlogarji delajo s polno paro!!!

  • Slavko Krizman 23:03 10.maj 2021.

    jutri rumeni v petek spet rdeči...aja ne je vikend vmes...bomo v ponedeljek spet rdeči....bedarija