Popotnik
703 ogledov

"Ta sezona bo še slabša od lanske"

Turist Profimedia
Predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj meni, da je Slovenija, če se ne postavi na noge letalska industrija, pred zelo klavrno sezono.

Stroge in hitro se spreminjajoče omejitve med državamui v EU bodo glavni razlogi zakaj po mnenju predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj letos ne bomo priča normalnemu turističnemu toku. "Omejitve med državami v EU so stroge in se tudi spreminjajo na tedenski ravni. To pomeni, da normalnega turističnega toka v veliki meri ne bo," pravi Batagelj, ki poudarja, da turizem niso gostinski lokali in terase, pač pa je pretežno sestavljen iz tujih gostov. Če teh v Slovenijo ne bo, če se ne postavi na noge letalska industrija, smo pred zelo klavrno sezono. "Ni lepo slišati, a tako je. Vesel bom, če se motim," je dejal.

"Ni več prijateljskih turističnih držav"

slovenija 01.10.13. marjan batagelj, direktor in 75 odstotni lastniK podjetja Po | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Izpostavi je turistično soliranje držav, kar da kaže na začetek turističnega kanibalizma. "Pred krizo so bile posamezne turistične regije še nekoliko enotne in se poenotile vsaj takrat, ko so skupno nastopale na oddaljenih, čezoceanskih ali kontinentalnih trgih. Sedaj še tega ni, torej ni več prijateljskih turističnih držav. Vsaka država bo stavila na domačega gosta, turistični tokovi se bodo ustavljali," meni.

Kot izpostavlja Batagelj, se turistični delavci že leto in pol sprehajajo iz ene nizke sezone v še nižjo. "To ni normalno. Še dobro, da imamo vladno pomoč, sicer bi bili prepuščeni sami sebi in večina bi jih propadla," je prepričan. Priznava, da nobena pomoč ni dovolj velika in za vse ustrezna, res pa je tudi to, pravi, da če nekaj je dobro, je to treba pohvaliti. Veliko upov Batagelj polaga tudi v interventni zakon za panogo, ki je v nastajanju.

Ideja je dobra, ampak ...

Če je na eni strani pohvalil pomoč države turistični panogi, pa je Batagelj kritičen do turističnih bonov. Ideja je po njegovem izredno dobra, če bi bili turistični boni res namenjeni vsem deležnikom v turizmu. "Turizem niso samo nastanitve, spanje. Turizem so znamenitosti, naravna in kulturna dediščina Slovenije, muzeji, agencije, vodniki, prevozniki gostinci, skratka vsak, ki se ukvarja z gostom," je naštel.

Postojnska jama ostaja do razglasitve konca epidemije covida-19 zaprta. Lani so ustvarili dobrih štiri milijone evrov prometa, plan je bil blizu 35 milijonov evrov. "Letošnje številke so takšne, da jih ne maram niti omenjati. No, jih ni, ker nič ne delamo. Še bolj pa me skrbi letošnja sezona. Mnogi mislijo, češ zdaj ko bodo omejevalni ukrepi zaradi epidemije sproščeni, bo pa vse steklo. Mislim, da ne bo. Ta sezona bo še slabša od lanske," je prepričan Batagelj.

Postojnska jama | Avtor: Postojnska jama Postojnska jama

Meni, da bodo turisti na začetku ponovnega zagona panoge sramežljivo previdni. Vsi bodo pozorni na zdravstveno sliko regije, države, se pa po Batageljevih besedah nekoliko pozablja ena od ključnih postavk v turizmu: letalstvo. Kot napoveduje Batagelj, se bodo turistični produkti podražili.

Namero Evropske komisije o uvedbi zelenih potrdil Batagelj ocenjuje kot zelo zaželeno, tudi nujno, saj trenutno ni nobenega standarda, ki bi veljal za vse države. Če so pravila jasna, se jih ljudje držijo, posebej v gospodarstvu, v turizmu glede na stike z gosti pa še toliko bolj, poudarja.

dezurni@zurnal24.si

http://

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.