Z Windows 7 na pota stare slave

Foto: Žurnal24 Najbolj navdušeni uporabniki so opolnoči pred trgovinami čakali na uradni začete
Microsoft je danes po manj kot treh letih po izidu neuspešne Viste izdal nov operacijski sistem, 7, s katerim želi ponoviti uspeh XP-jev.
Oglej si celoten članek

Po svetu je po besedah predstavnikov slovenske podružnice Microsofta milijarda računalnikov, na katerih teče operacijski sistem Windows. Večina od njih uporablja Windows XP, katerega tehnologija je stara že skoraj 10 let, na trgu pa so od davnega leta 2001.

Čas je za menjavo, pravijo pri Microsoftu
Novi Windows 7 so varnejši, z njimi naj bi hitreje opravljali vsakdanja računalniška opravila, njegove štiri različice pa so prilagojene potrebam posamezne skupine uporabnikov (netbook uporabniki, domači uporabniki, poslovni segment in različica Ultimate z vsem, kar Windowsi 7 omogočajo).

Microsoft ni ponovil napake Viste, ki ni bila uporabna na starejših računalnikih: minimalna strojna zahteva za delovanje Windows 7 je že računalnik z enogigaherčnim procesorjem, 16 GB diska in 1 GB pomnilnika, kar bo instalacijo omogočilo tudi na mlinčkih starejšega datuma in poceni netbookih.

Sodelovanje z uporabniki
Razvoj operacijskega sistema je potekal zelo odprto: uporabniki so že lani po ilegalnih poteh lahko prišli do delovne različice Windowsov 7, Microsoft pa je kmalu ponudil še javno brezplačno namestitev različice beta, katere delovanje se je z enostavnim posegom dalo podaljšati kar za nekaj mesecev in zdelo se je, da Microsofta taki pollegalni posegi in manipulacije z licencami niti ne motijo.

V Redmondu so namreč želeli čim večji odziv uporabnikov že v času pisanje kode - in tega so dobili: beta različica se je nameščala na milijone računalnikov po svetu, Microsoft je opravil 16 tisoč spletnih intervjujev s preizkuševalci, raziskave pa so potekale v 200 državah po svetu. Že z različico beta so bili uporabniki v glavnem zadovoljni, prvi odzivi uporabnikov končne različice pa kažejo, da so novi operacijski sistem dobro sprejeli. Iz Amazona so sporočili, da so prednaročila na Windows 7 presegla številko prednaročil na novo knjigo Harryja Potterja.

Prvič se je tudi zgodilo, da je slovenska različica Windowsov uradno na voljo isti dan kot angleška, Microsoft pa bo sedmico izdal v skoraj sto različnih jezikih.

Novosti na kratko:

  • Prenovljena opravilna vrstica s hitrejšim dostopom do programov in dokumentov;
  • Homegroup: enostavna izmenjava in skupna raba dokumentov med vsemi računalniki, ki jih imate doma;
  • Izboljšana večpredstavnost (internetna televizija ...) in povezovanje z napravami (npr. fotoaparati, Xbox360 ...);
  • Gestikulacije: samodejno prilagajanje velikosti oken; s tresenjem miške lahko zaprete vsa neaktivna okna ...
  • Pohitritev delovanja;
  • Izboljšana varnost;
  • Podpora zaslonom na dotik s podporo multitouchu;
  • Virtualizacija Windowsov XP za podjetja, katerih specifična programska oprema deluje le na starih sistemih.


Katero različico kupiti?

- Če boste računalnik uporabljali doma, za brskanje po spletu in ustvarjanje dokumentov, lahko izberete najcenejšo različico Home Premium (nadgradnja 119 €). Odpovedati se boste morali nekaterim poslovnim funkcijam, npr. virtualizaciji XP-jev, pridruževanju domenam in varovanju podatkov, a jih za domača opravila niti ne boste pogrešali.

- Če vam bo računalnik služil za poslovno rabo, izberite različico Professional (nadgradnja 285 €), saj se boste šele  z njo lahko povezovali v službeno omrežje.

- Če želite vse funkcije in novosti, ki jih Windows 7 ponuja, doplačajte še 15 € za nadgradnjo v različico Ultimate. Z njo boste denimo lahko preklapljali med različnimi jeziki uporabniškega vmesnika.

- Če želite najbolj oskubljeno različico Starter, jo boste dobili samo z novim netbookom. Samostojen nakup ni možen.

Mini intervju: Primož Kern, produktni vodja Windows 7

Je sedmica primerna za namestitev na tri ali štiri leta stare računalnike, kakršne najdemo v slovenskih domovih?
-
Moj službeni računalnik je star tri leta in na njem so nameščeni Windows 7, torej je odgovor da. Ne moremo pa tega posplošiti za vse računalnike. Dve ali tri leta nazaj so se že prodajali računalniki ki primerni za Windows 7, vendar pred nakupom priporočam, da se preveri sama konfiguracija računalnika.

Netbooki so postali neznansko popularni. Zanje ponujate Windows 7 Starter, vendar le ob nakupu novega netbooka. Kaj pa lastniki prvih netbookov izpred leta dni?
- Čisto prve različice netbookov niso primerne, ker so imeli premalo velik disk, ki so ga vgrajevali vanje. Zdajšnje serije netbookov so vsekakor primerne, saj na svojem Netbooku uporabljam Windows 7 Ultimate in deluje odlično.

Med novostmi v Windows 7 je denimo podpora multitouchu (upravljanju računalnika z gestikulacijami in več prsti hkrati, op.). Kje pa so aparati, ki to omogočajo?
- Trenutno je na trgu še zelo malo naprav, ki bi to podpirali, vendar se že pojavljajo tako monitorji in prenosni računalniki, ki podpirajo večprstno upravljanje računalnika in ostalih naprav.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.