Za AUKN podprli Ješovnika, Türka ne

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Poslanci so potrdili predlog vlade po razrešitvi dveh članov uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb. O njenem nasledniku, Slovenskem državnem holdingu, pa danes, po sinočnjem dogovoru parlamentarnih strank, ne bodo odločali.
Oglej si celoten članek

Vlada je za vršilca dolžnosti (v. d.) predsednika in člana uprave predlagala Vitoslava Türka in Petra Ješovnika, o čemer je mandatno-volilna komisija DZ odločila podpreti Ješovnika z desetimi glasovi za in sedmimi proti, Türk pa ni zbral dovolj podpore, in sicer jih je bilo šest za in deset proti. DZ je nato z 48 glasovi za in 31 Ješovnika imenoval za vršilca dolžnosti člana uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), s 35 glasovi za in 39 proti pa je zavrnil imenovanje Vitoslava Türka za v.d. predsednika uprave AUKN.

S 46 glasovi za in 9 proti so poslanci potrdili razrešitev Marka Goloba in Danila Grašiča z mesta članov uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN).

Zloraba položaja ali politične čistke?

Razrešitev dveh članov uprave AUKN je vlada predlagala, ker naj bi izdala poslovno skrivnost v primeru Nove Ljubljanske banke. Kot je vlada utemeljila svoj predlog: "Med razlogi za razrešitev članov uprave vlada izpostavlja prekoračitev pooblastil pri upravljanju kapitalskih naložb ter nestrokovno in nevestno opravljanje nalog s posredovanjem dokumentov (o NLB op.p.) z neutemeljeno in neresnično vsebino in zaupnimi podatki zakonodajnemu organu, centralni banki in javnosti."

Na AUKN trdijo, da gre za politične čistke, saj so njihovi predstavniki na sejah nadzornih svetov glasovali tudi proti kadrovskim predlogom vlade, za kar menijo, da je poglobilo prepad med vlado in AUKN.

"Brez izjeme zavračam vse za razrešitev navedene razloge, ker so neresnični, napačni, namerno zavajajoči in tendenciozni. Vsebujejo napačno pravno argumentacijo in posegajo v avtonomnost in neodvisnost AUKN v pristojnosti njene uprave oziroma posameznih članov uprave," je v sredo dejal Golob. Dodal je, da je predlog za razrešitev nadaljevanje brutalnih pritiskov vlade proti posameznim članom AUKN, "ker so si drznili opozarjati in se odločno upreti nezakonitemu delovanju vlade in njenih ministrstev“.

Direktorica AUKN Dagmar Komar je sicer sama odstopila že 6. julija, kot razlog je navedla osebne razloge, a neuradno je bilo slišati, da ni odstopila, ampak „je bila odstopljena“.

Holding umaknjen z dnevnega reda

Poslanci bi sicer danes morali odločati tudi o ustanovitni Slovenskega državnega holdinga (SDH), a so se predsedniki parlamentarnih strank na sinočnjem sestanku dogovorili, da bodo o holdingu, tako kot o fiskalnem pravilu, odločali jeseni.

Holding naj bi sicer prevzel naloge AUKN, a je trenutno o njem preveč polemik, zato je odločanje o njem premaknjeno. Glavni očitek opozicije, sindikatov in tudi nekaterih ekonomistov je, da je vlada zakon o holdingu pripravila na skrivaj, brez strokovne debate in v izredno kratkem času, kar je lahko nevarno.

Pozitivna Slovenija je celo zagrozila z referendumom, če bi bil zakon o ustanovitni holdinga jutri sprejet, mnenja pa so deljena tudi v koaliciji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:00 23. Julij 2012.

    Pozdravljeni. ( yvonne44love@yahoo.com)<br />Moje ime je gospodična Yvonne, sem vesel, da pišete na vas, rad bi prijateljev, zato sem ti …

  • 12:56 20. Julij 2012.

    Zihe so iz vrst SDS!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.