Za hitrejšo reformo policije

Foto: Žurnal24 Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je izrekel vso podporo Slovenije pri r
Član predsedstva BiH Haris Silajdžić je po srečanju z zunanjim ministrom Dimitrij Ruplom dejal, da je BiH že veliko storila v dogovarjanju o reformi policije, a se ob tem zaveda, da glede reforme še ni storjenega dovolj.
Oglej si celoten članek
Evropski komisiji je zato bosanska stran že posredovala dodatna pojasnila. Izrazil je upanje, da EU v ocenjevanju storjenega ˝ne bo prestroga˝, z evropske strani pa pričakujejo ˝neke vrste toleranco˝.

Čas za dogovor o reformi do 10. oktobra
EU je dala BiH na voljo še nekaj dni časa, natančneje do 10. oktobra za dogovor o reformi policije, ki je pogoj za podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma z Unijo. V Bruslju so namreč že ocenili, da nedavno doseženi dogovor oziroma podpisani protokol med Silajdžićem in premierom Republike srbske Miloradom Dodikom o reformi policije ne zadostuje. BiH se nahaja v kočljivem položaju, saj se trenutno ukvarja s problemi, katerih reševanje se je dolgo odlagalo, po drugi strani pa želi izpolnjevati pogoje za približevanje EU, je ob tem danes v Ljubljani pojasnil Silajdžić.

Rupel: BiH vsa podpora Slovenije

Haris Silajdžić in Dimitrij Rupel. © BOBO

 
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je izrekel vso podporo Slovenije pri reševanju ˝še teh nekaj malih problemov, ki so na poti k podpisu sporazuma˝. ˝Želimo si, da bi bila BiH ena tistih držav, ki bi čimprej dosegla članstvo v EU,˝ je poudaril minister. Po njegovih besedah je pomembno, da BiH ˝ne zamudi vlaka, ki zdajle vozi v EU˝. Rupel se je dotaknil tudi pisma, ki ga je premier Janez Janša poslal predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu in voditeljem članic EU, v njem pa pozval k dodelitvi statusa kandidatke za Srbijo "v nekaj mesecih ali vsaj v prvi polovici 2008", ne glede na razplet pogajanj o prihodnjem statusu Kosova. ˝Nobena rešitev za Kosovo ne bi smela imeti negativnih posledic za BiH,˝ je poudaril Rupel. ˝Želimo si, da bi EU ostala enotna in da bi še naprej podpirala smer reševanja, ki jo je nakazal odposlanec ZN Martti Ahtisaari. EU je že večkrat podprla ta načrt˝, je dejal Rupel in dodal, da je načrt še mogoče dopolnjevati. ˝V nobenem primeru pa ni mogoče sprejeti ideje o razdelitvi ozemlja oziroma o novih mejah na območju. Kajti nove meje bi pomenile tudi navdih za koga drugega, ki bi želel spreminjati meje in zemljevid˝, je menil Rupel, ki v takšnih idejah vidi nevarnost tudi za BiH.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.