Slovenija
2 ogledov

Za hitrejšo reformo policije

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je izrekel vso podporo Slovenije pri r Žurnal24 main
Član predsedstva BiH Haris Silajdžić je po srečanju z zunanjim ministrom Dimitrij Ruplom dejal, da je BiH že veliko storila v dogovarjanju o reformi policije, a se ob tem zaveda, da glede reforme še ni storjenega dovolj.
Evropski komisiji je zato bosanska stran že posredovala dodatna pojasnila. Izrazil je upanje, da EU v ocenjevanju storjenega ˝ne bo prestroga˝, z evropske strani pa pričakujejo ˝neke vrste toleranco˝.

Čas za dogovor o reformi do 10. oktobra
EU je dala BiH na voljo še nekaj dni časa, natančneje do 10. oktobra za dogovor o reformi policije, ki je pogoj za podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma z Unijo. V Bruslju so namreč že ocenili, da nedavno doseženi dogovor oziroma podpisani protokol med Silajdžićem in premierom Republike srbske Miloradom Dodikom o reformi policije ne zadostuje. BiH se nahaja v kočljivem položaju, saj se trenutno ukvarja s problemi, katerih reševanje se je dolgo odlagalo, po drugi strani pa želi izpolnjevati pogoje za približevanje EU, je ob tem danes v Ljubljani pojasnil Silajdžić.

Rupel: BiH vsa podpora Slovenije

Haris Silajdžić in Dimitrij Rupel. © BOBO

 
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je izrekel vso podporo Slovenije pri reševanju ˝še teh nekaj malih problemov, ki so na poti k podpisu sporazuma˝. ˝Želimo si, da bi bila BiH ena tistih držav, ki bi čimprej dosegla članstvo v EU,˝ je poudaril minister. Po njegovih besedah je pomembno, da BiH ˝ne zamudi vlaka, ki zdajle vozi v EU˝. Rupel se je dotaknil tudi pisma, ki ga je premier Janez Janša poslal predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu in voditeljem članic EU, v njem pa pozval k dodelitvi statusa kandidatke za Srbijo "v nekaj mesecih ali vsaj v prvi polovici 2008", ne glede na razplet pogajanj o prihodnjem statusu Kosova. ˝Nobena rešitev za Kosovo ne bi smela imeti negativnih posledic za BiH,˝ je poudaril Rupel. ˝Želimo si, da bi EU ostala enotna in da bi še naprej podpirala smer reševanja, ki jo je nakazal odposlanec ZN Martti Ahtisaari. EU je že večkrat podprla ta načrt˝, je dejal Rupel in dodal, da je načrt še mogoče dopolnjevati. ˝V nobenem primeru pa ni mogoče sprejeti ideje o razdelitvi ozemlja oziroma o novih mejah na območju. Kajti nove meje bi pomenile tudi navdih za koga drugega, ki bi želel spreminjati meje in zemljevid˝, je menil Rupel, ki v takšnih idejah vidi nevarnost tudi za BiH.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.