Za istospolne zakon o partnerski zvezi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Državni zbor je danes s 54 glasovi za in 15 proti sprejel zakon o partnerski zvezi.
Oglej si celoten članek

Za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, a brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve.

Predlog novega zakona je dan po padcu novele zakona o zakonski zvezi na referendumu, na katerem so volivci in volivke zavrnili izenačitev isto- in razonspolnih partnerskih skupnosti, v državni zbor vložil takrat nepovezani poslanec, zdaj pa poslanec SMC Jani Möderndorfer.  

Zakon ne spreminja definicije zakonske zveze, zvezo dveh istospolnih opredeljuje kot partnersko zvezo, ter izključuje možnost posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve.

Möderndorferjev zakonski predlog je podprla tudi vlada, saj je po njenem mnenju zelo podoben predlogu, ki so ga pripravili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

NSi in SDS proti

V NSi menijo, da je treba pravice istospolno usmerjenih urediti v posebnem zakonu, v SDS pa, da pomeni sprejetje zakona teptanje volje volivcev, ki so decembra lani na referendumu zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

V NSi so vložili dopolnilo, po katerem bi načelnikom upravnih enot, pooblaščenih osebam in matičarjem omogočili, da lahko iz verskih, osebnih, filozofskih ali drugih utemeljenih razlogov odklonijo sklepanje partnerske zveze. Dopolnilo ni bilo sprejeto.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 06:50 23. April 2016.

    Zakon ni v nasprotju z referendumsko voljo ampak ravno nasprotno - jo upošteva ! Vsi vemo kaj je bil glavni …

  • 17:53 22. April 2016.

    To je zelo pomembna odločitev. Sedaj se nam bo takoj dvignil BDP in zmanjšal dolg. V bistvu je SMC s …

  • 17:49 22. April 2016.

    Ker je bil o tej temi referendum, ki se ni izšel za predlagatelje, je ta sprejem tega zakona protiustaven, ker …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.