Slovenija
101 ogledov

Za istospolne zakon o partnerski zvezi

Istospolni par Profimedias
Državni zbor je danes s 54 glasovi za in 15 proti sprejel zakon o partnerski zvezi.

Za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, a brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve.

Predlog novega zakona je dan po padcu novele zakona o zakonski zvezi na referendumu, na katerem so volivci in volivke zavrnili izenačitev isto- in razonspolnih partnerskih skupnosti, v državni zbor vložil takrat nepovezani poslanec, zdaj pa poslanec SMC Jani Möderndorfer.  

Zakon ne spreminja definicije zakonske zveze, zvezo dveh istospolnih opredeljuje kot partnersko zvezo, ter izključuje možnost posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve.

Möderndorferjev zakonski predlog je podprla tudi vlada, saj je po njenem mnenju zelo podoben predlogu, ki so ga pripravili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

NSi in SDS proti

V NSi menijo, da je treba pravice istospolno usmerjenih urediti v posebnem zakonu, v SDS pa, da pomeni sprejetje zakona teptanje volje volivcev, ki so decembra lani na referendumu zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

V NSi so vložili dopolnilo, po katerem bi načelnikom upravnih enot, pooblaščenih osebam in matičarjem omogočili, da lahko iz verskih, osebnih, filozofskih ali drugih utemeljenih razlogov odklonijo sklepanje partnerske zveze. Dopolnilo ni bilo sprejeto.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • Jeffrey 06:50 23.april 2016.

    Zakon ni v nasprotju z referendumsko voljo ampak ravno nasprotno - jo upošteva ! Vsi vemo kaj je bil glavni kamen spotike...posvojitve in pa redefinicija zakonske zveze, tega pa v tem zakonu ni, sploh pa gre za popolnoma ločen zakon, ...prikaži več, ki dejansko ureja samo medsebojna razmerja med istospolnimi partnerji in nič drugega !

  • mirror 17:53 22.april 2016.

    To je zelo pomembna odločitev. Sedaj se nam bo takoj dvignil BDP in zmanjšal dolg. V bistvu je SMC s tem zakonom samo nabiral nove volivce. Rome, prebrisane in istospolno usmerjene so si vedno lastile levo usmerjene stranke. SMC jih ...prikaži večh je samo podedoval.

  • mirror 17:49 22.april 2016.

    Ker je bil o tej temi referendum, ki se ni izšel za predlagatelje, je ta sprejem tega zakona protiustaven, ker če referendum pade, se eno leto o tej temi ne sme razpravljati in odločati. Kje je Cerar z njegovo etiko in moralo?