Za odpadke nova pravila

Foto: Žurnal24 Štefan Velečič, direktor komunale (v ospredju), je povedal, da bodo občani dobil
Trebanjska komunala mora zaradi uskladitve slovenske zakonodaje z evropsko spremeniti odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki. Cilj: Na deponiji odložiti le 28 odstotkov zdajšnjih odpadkov.
Oglej si celoten članek

Zdajšnji odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki, ki velja za občine Trebnje, Šentrupert in Mokronog - Trebelno, ni v skladu z zadnjo slovensko okoljsko zakonodajo in direktivo Evropske unije, zato morajo sprejeti novega, je povedal Štefan Velečič, direktor Komunale Trebnje.

 

Navodila za odlaganje

Zloženka. Pripravljajo jo v trebanjski komunali. Občani jo bodo dobili v roku enega meseca in bo poučne vsebine, saj bo imela nazorno predstavljen sistem ločenega zbiranja odpadkov z osnovnimi definicijami in razlagami, kam kateri odpadki spadajo.

Tedenski odvoz
˝Občani so do zdaj odpadke zbirali in odlagali v en zabojnik. Po navadi so bili to mešani odpadki,˝ je izpostavil Velečič. Nov odlok, ki so ga v prvi obravnavi že sprejeli vsi trije občinski sveti, pa prinaša nova pravila za ravnanje z odpadki. ˝Na podlagi sprejetega odloka bomo začeli odpadke odvažati vsak teden, in sicer vsak teden biorazgradljive odpadke, vsak drug teden pa enkrat embalažo, ki bo zbrana v rumenih vrečah ali zabojnikih pred bloki, in enkrat ostanke komunalnih odpadkov,˝ je pojasnil direktor.

Odlok je nujen

Šentrupertski župan Rupert Gole je prepričan, da je sprejetje odloka nujno. ˝Naš planet je samo eden in morda je že pozno, da se odločimo za bistveno doslednejše ravnanje z odpadki,˝ je izpostavil. So pa imeli v tamkajšnjem odboru za okolje in prostor nekaj pomislekov glede dolžine in razumljivosti odloka. ˝Dogovorili smo se, da se bomo sestali s pripravljalko odloka in direktorjem komunale, da ga od člena do člena še enkrat pregledamo in mu na naslednji seji damo zeleno luč,˝ je še pojasnil Gole.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.